Alba Iulia Music & Film Festival 2020
Grădina Cetății Alba Carolina este primul spațiu ce va prinde viață, odată cu lăsarea serii. Fie că va alege să participe la un inedit treasure hunt sau să interacționeze cu realitatea augmentată, publicul este așteptat aici încă de la ora 18,00. Above and Beyond, expoziția tinerei artiste new media Andra Purtea, invită la o o experiență interactivă, mulțumită tehnologiei ca extensie a artei tradiționale.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 iulie 2020, 09:03
Portretele a căror poveste se dezvăluie prin scanarea cu o aplicație de pe telefon vor rămâne în spațiul cetății pe toată perioada festivalului. Odată cu lăsarea serii, spectatorului vor avea misiunea dificilă de a opta între unul dintre cele mai apreciate, la nivel internațional, filme de animație din 2019 – Călătoria fantastică a Maronei (r. Anca Damian), o reîntâlnire cu geniul lui Pedro Almodóvar în semi-biograficul Durere și glorie sau o experiență islandeză unică în Ținutul (r. Grímur Hákonarson). Muzica va fi prezentă atât live, în Concert în 4 al Adei Milea din deschiderea oficială a festivalului, cât și pe ecran, la proiecția Rocketman (r. Dexter Fletcher).
Sâmbătă, 4 iulie 2020, încălzirea pentru o nouă seară plină de evenimente se face alături de echipa filmului Urma: Dorian Boguță, actor cu zeci de filme în portofoliu dar aflat, acum, pentru prima dată, în postura de regizor al unui lungmetraj, Irina Rădulescu, la debutul ei în film și producătorul Oana Giurgiu sunt prezenți, de la ora 18:00, în Grădina Cetății, pentru a se întâlni cu publicul. Filmul va putea fi văzut, de la ora 21,45, în Piața Vestică.
Un alt invitat special al zilei de sâmbătă este actorul Radu Botar, pe care îl regăsim în distribuția filmului Cardinalul (r. Nicolae Mărgineanu). Ce a însemnat să joace rolul cardinalului Iuliu Hossu în pelicula filmată și în Alba Iulia, vom afla la finalul proiecție, chiar de la actor, în Piața Cetății. De neratat prezența în cetate a Cobzality, un proiect electro – world music inspirat de folclorul autentic românesc, de la ora 21,00.
Două documentare sunt printre atracțiile serii de duminică, 5 iulie 2020. Regizorii Lucian Mircu, Mircea Gherase l-au urmărit pe alpinistul Horia Colibășanu timp de 3 ani pentru a realiza Superhombre, prezentat, în premieră, la Alba Iulia, de la 21,45. De pe vârfurile din Himalaya coborâm în realitatea românească și ne reevaluăm ca societate în Colectiv (r. Alexandru Nanau), primul documentar românesc selectat la Festivalul de la Veneția, spune povestea primului an de după tragicul incendiu din clubul omonim, în urma căruia și-au pierdut viața 64 de tineri. Filmul poate fi urmărit de la 21,45, în Piața Cetății. Pentru cei care vor să încheie festivalul într-o altă epocă, cine-concertul Der Golem asigură o călătorie imaginară direct în secolul XVI, pentru a descoperi povestea rabinului ce își salvează comunitatea cu ajutorul magiei. Danaga va crea live coloana sonoră a filmului produs, acum un secol, de Carl Boese și Paul Wegener – Renate Roca-Rozenberg.
Pentru ca bucuria regăsirii filmelor și muzicii live de calitate să poată fi trăită în deplină siguranță, organizatorii au elaborat un set de reguli, adaptate actualului context și elaborate împreună cu autoritățile. Accesul în spațiile dedicate evenimentelor va fi permis cu două ore înainte de ora stabilită în program.
Toți spectatorii sunt rugați să ajungă din timp pentru a putea trece prin triajul observațional necesar accesului. Spectatorii sunt rugați să păstreze distanța socială inclusiv pe perioada proiecțiilor și să consume doar băuturi și alimente sigilate. Purtarea măștii este obligatorie, a spus, Renate Roca-Rozenberg.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.