Lista preparatelor de evitat atunci când mâncăm la restaurant
Unele preparate nu ar trebui comandate sub nicio formă atunci când ieşiţi la restaurant cu prietenii sau familia. Experţii americani ne recomandă o listă cu astfel de preparate pe care să nu le comandăm în restaurante, pentru a evita alergiile, disfuncţiile digestive, toxiinfecţiile alimentare. Majoritatea acestor boli au simptome comune, diaree, crampe abdominale, greaţă şi vărsături.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 iulie 2020, 12:00 / actualizat: 3 iulie 2020, 13:58
Unele preparate nu ar trebui comandate sub nicio formă atunci când ieşiţi la restaurant cu prietenii sau familia. Experţii americani ne recomandă o listă cu astfel de preparate pe care să nu le comandăm în restaurante, pentru a evita alergiile, disfuncţiile digestive, toxiinfecţiile alimentare. Majoritatea acestor boli au simptome comune, diaree, crampe abdominale, greaţă şi vărsături.
Potrivit experților în nutriţie, cele mai periculoase astfel de preparate sunt piftia și salatele cu maioneză, precum și şaorma. Maioneza este unul dintre cele mai perisabile produse. Maioneza tradiţională are foarte puţine ingrediente, în schimb cea industrială conţine foarte mulţi aditivi.
De remarcat faptul că experţii nu recomandă să comandăm preparate pe bază de carne tocată. Majoritatea restaurantelor realizează aceste feluri de mâncare, folosind ingredientele care sunt aproape de data expirării, pe cele perisabile sau care nu sunt deloc cerute de clienți.
Aceste preparate pot declanşa toxiinfecţii alimentare grave.
Cele mai frecvente toxiinfecţii pot aparea, din cauza unei infecţii cauzată de o bacterie, un virus sau de paraziţi. Uneori, nu bacteria este cauza, ci toxina pe care bacteria o produce în mâncare înainte de a fi ingerată, cum ar fi de exemplu în cazul infecţiilor cauzate de stafilococi şi botulism.
Trebuie să aveți grijă atunci când comandați mâncăruri din carne și produse din carne tocată, inclusiv rulouri, chiftele, pate și paste. Atunci când alegeți desertul, este bine să renunţați la prăjiturile cu cremă de unt, deoarece au o durată scurtă de valabilitate, spun specialiștii. În unitățile de catering, în care nu se respectă standardele sanitare, te poţi molipsi de salmoneloză, dizenterie, Campilobacterioza (Campilobacterioza este infecţia provocată de bacteriile din grupul Campylobacter, boala afecteaza tractul intestinal), Yersinioza (Yersinioza este o boală transmisă de la animale la om), Hepatita A, Rotavirus (Rotavirus este un virus contagios care provoacă gastroenterita, inflamaţia stomacului şi a intestinelor) și Norovirus (Norovirusul (virusul Norwalk) reprezintă un grup de virusuri care cauzează apariția gastroenteritei acute – o infecție la nivelul stomacului și al intestinelor, denumită popular „gripa stomacului”), avertizează medicii.
De asemenea, nu ar trebui comandate sub nicio formă preparatele din categoria specialitatea casei, pâinea din coș, feliile crocante servite cu unt sau ulei de măsline, care ar putea proveni direct din cuptor sau ar putea fi recuperate de la masa altui client și reîncălzite pentru a fi din nou apetisante.
Dacă nu sunteţi aproape de mare, nu comandaţi stridii, peşte sau crustacee.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.