Muzeul Păpușilor, ediție aniversară
Manifestarea este dedicată atât celor șapte decenii de funcționare a Teatrului de Păpuși „Puck”, cât și aniversării scenografului Epaminonda Tiotiu, autorul schițelor, păpușilor, decorurilor, și machetelor care au încântat generații după generații de copii în ultimele decenii.
Articol editat de cristina.rusu, 3 iulie 2020, 13:54
Astfel, vor putea fi admirate în sala de expoziții temporare a Muzeului de Artă păpuși și elemente de decor din spectacole precum „Vasilache și Marioara”, „Poveste de iarnă”, „Hänsel și Gretel”, „Ochiul soacrei”, „Cartea cu Apolodor”, Crăiasa Zăpezii”, „Hol a vilag Kezepe?”/„Unde-i centrul lumii?”, „Tengerszem Tundere” (Zâna Lacului) sau „Rățușca cea urâtă”.
Cariera lui Epaminonda Tiotiu este strâns legată de activitatea, popularitatea și distincțiile din ultimele decenii ale Teatrului de Păpuși „Puck”. Este clujean, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj din 1973. Totodată, este membru al UAP(Uniunii Artiștilor Plastici), secţia grafică, din 1977. A fost scenograf la Teatrul de Păpuşi Oradea între anii 1973 și 1983, iar la Teatrul de Păpuşi Puck din Cluj-Napoca între 1988 și 2015. De asemenea, este doctor în arte vizuale la Universitatea de Artă şi Design Cluj din 2012.
Se poate spune că este părintele păpușilor care au fermecat generații de clujeni timp de 27 de ani. Le-a surprins și redat emoțiile, inocența, bunătatea sau (pentru că există mereu și personajul negativ) șiretenia ori lăcomia, transmițând astfel micilor spectatori mesajul și magia unică a teatrului de păpuși. Personajele și decorurile create de Epaminonda Tiotiu au spus povești străbătând diferite perioade ale istoriei, cu avatarurile și provocările specifice, păstrându-și mereu mesajul nealterat.
Dintre premiile şi distincţiile primite de Epaminonda Tiotiu de-a lungul carierei amintim: Premiul pentru Tineret al UAP Cluj (1982); Diplomă de excelenţă tehnică la Expoziţia de Fotografie – 50 de ani de existenţă a firmei Hasselblad, Stokholm, Suedia (1995); Premiul Uniunii Artişilor Plastici din Ungaria (2001); Premiul Uniunii Artişilor Plastici din România pentru Instalaţii – Multimedia – Foto-video-performance (2002); Premiul pentru scenografie – Festivalul Interaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck (2008); Premiul pentru expresivitatea vizuală în spectacolul Crăiasa Zăpezii, de H. Ch. Andersen – Festivalul Internaţional al Teatrelor de Animaţie Bucurii pentru Copii, Spectacole de Colecţie, Bucureşti (2013); Premiul pentru Profesionalismul şi rafinamentul imaginii scenice în spectacolele montate pe scena Teatrului de Păpuşi Puck (2014).
Accesul în spațiul Muzeului de Artă se face respectând regulile instituției: https://www.macluj.ro/events/reguli-obligatorii-pentru-accesul-in-muzeu-in-contextul-pandemiei-generate-de-covid-19.
Comunicat
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.