Filmul de weekend: El espíritu de la colmena/Spiritul stupului (1973) – Institutul Cervantes aduce ”Clasicii alături de tine”
Filmul, adică pelicula pe care e imprimat filmul, vine cu camionul și adună la proiecția de la primărie o mulțime de adulți curioși și de copii care își așază strategic scaunele în fața ecranului. Cu ochi mari și fascinați, Ana și Isabela sunt fermecate de povestea din film. E proiectat ”Frankenstein” (1931, r. James Whale), iar Ana e profund marcată de întâmplările pe care le vede. Seara, în pat, Isabela, care e un pic mai mărișoară, face pe atotștiutoarea și o lămurește. Îi zice că nimic din ce a văzut nu e adevărat, în filme totul e fals și trucat. Dar asta e departe de a o liniști pe micuța Ana. Lumea ei se transformă definitiv și îi va fi imposibil după acest film să separe ficțiunea sau magia de realitate. Imaginația ei neobosită (alimentată și de micile răutăți ale Isabelei) o va duce pe Ana spre întâlnirea cu propria ei proiecție despre realitate, în care va apărea în mod inevitabil și… Frankenstein.
Regizorul Victor Erice spune o parabolă plină de miez în ”El espíritu de la colmena/Spiritul stupului”. În familia Anei și a Isabelei, adulții trăiesc separat, sunt precum membrii unui stup care își văd de treabă fără să interacționeze sau să comunice. Mama scrie cuiva scrisori în care descrie suferințele produse de război, tatăl are câțiva stupi și atunci când se ocupă de fete o face cu destul de multă severitate. Cu soția lui nu vorbește niciodată și regizorul nu ne arată nici măcar o scenă în care să fie toți 4 membrii familiei laolaltă.
”Spiritul stupului” e un film atent la poveste și la felul în care construiește suspansul, inclusiv cu mijloace vizuale. Luis Cuadrado, directorul de imagine, își pierdea vederea în timp ce lucra la acest film. El s-a sinucis 7 ani mai târziu, cînd a devenit complet orb și nu a mai suportat durerea provocată de o tumoră pe creier. Imaginea filmului m-a dus de multe ori cu gândul la niște fotografii în sepia, iar lumina este cel mai adesea aurie, de la soare sau de la foc. O lumină vibrantă, de culoarea mierii.
”El espíritu de la colmena/Spiritul stupului” a primit în anul 1973 premiul Scoica de aur la Festivalul de la San Sebastian.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 iulie 2020, 00:00
***
Din iulie, Institutul Cervantes reia seria de proiecții online „Clasicii alături de tine”/„Clásicos contigo” și ne propune cinci filme reprezentative pentru cinematografia spaniolă din cea de-a doua jumătate a secolului XX, premiate la cele mai prestigioase festivaluri internaționale, care vor fi disponibile pe platforma vimeo.
„Clasicii alături de tine” își propune să readucă în atenția publicului mari producții cinematografice, considerate puncte de referință în cinematografia spaniolă. Este o ocazie pentru pasionații celei de-a șaptea arte de a redescoperi filme spaniole care au scris istorie.
Vizionarea acestor filme este gratuită timp de 48 de ore, datele de acces pentru cinefili fiind disponibile pe pagina de facebook a Institutului Cervantes din București.
? 3 iulie, ora 21.00: El espíritu de la colmena / Spiritul stupului (Víctor Erice, 1973)
? 10 iulie, ora 21.00: Los santos inocentes / Sfinții inocenți (Mario Camus, 1984)
? 17 iulie, ora 21.00: El sur / Sudul (Víctor Erice, 1983)
? 24 iulie, ora 21.00: La buena Estrella / Steaua norocoasă (Ricardo Franco, 1997)
? 31 iulie, ora 21.00: La vaquilla (Luis García Berlanga, 1985)
Anca Mureșan Bota
Sursă foto: Medium
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.