Clujul, un mare șantier! Când vor fi gata principalele lucrări de modernizare [FOTO]
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 5 iulie 2020, 11:33 / actualizat: 7 iulie 2020, 14:53
Cu siguranță vom scăpa de o mare parte din șantiere până la sfârșitul acestui an. Avem în desfășurare mai multe lucrări de investiții la nivelul zonei centrale. Aici discutăm despre modernizarea străzii Ferdinand și a străzilor adiacente Emile Zola, Sextil Pușcariu, Tipografiei și scuarul de la C.E.C.
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, vorbește despre obiectivele pe care administrația locală le are într-un spațiu care, până acum, aparținea cu prioritate mașinilor. Creșterea zonelor pietonale, mai mult spațiu verde și limitarea pe cât posibil a traficului rutier sunt principalele obiective avute în vedere.
Pe strada Ferdinand a fost deja desființată o bandă de circulație iar traficul rutier a fost interzis dinspre Piața Mihai Viteazu și zona Gării spre Piața Unirii. De asemenea, au fost lărgite trotuarele, a fost montat mobilier stradal și au fost create piste pentru bicicliști.
Viceprimarul Dan Tarcea arată că în zonele adiacente străzii Ferdinand accesul auto va fi permis doar riveranilor sau celor care trebuie neapărat să ajungă cu mașina acolo:
Această investiție are o valoare de 18,2 milioane de lei, banii vin din fonduri europene, și, practic, prin aceste lucrări ne dorim o modernizare a zonei centrale și creșterea spațiului pietonal, pentru că nu poți să ai o zonă centrală modernă fără să ai și un spațiu pietonal adecvat. Pe strada Ferdinand și pe străzile adiacente au fost plantați 103 arbori cu balot și deja se și văd, că au înverzit și arată din ce în ce mai bine. De asemenea, am amenajat și câteva piste pentru biciclete, pentru a le putea interconecta cu celelalte piste care vin din cartiere, urmând ca în anii următori să putem avea o rețea de piste pentru biciclete mult mai lungă, astfel încât să se poată traversa orașul dintr-o parte în alta.
Lucrări de modernizare se desfășoară și în zona Pieței Lucian Blaga. La finalizarea investiției, spațiile pietonale vor fi mult mai generoase, într-o zonă unde sunt concentrate obiective culturale precum Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga și Casa de Cultură a Studenților. Viceprimarul Dan Tarcea consideră că, în mod normal, intervențiile din această parte a centrului ar trebui terminate până la începutul lunii noiembrie.
Am început lucrări de investiții și în Piața Lucian Blaga și pe străzile Emil Isac, Napoca și pe primul tronson de pe strada Republicii. Și această investiție se realizează din fonduri europene și până la dată de 30 octombrie aceste lucrări trebuie finalizate. Avem o mică întârziere de câteva zile, dar sper să putem recupera aceste întârzieri și să terminăm la termenul pe care ni l-am programat. În Piața Lucian Blaga urmează să avem o mică piațetă, pe strada Napoca și în Piața Lucian Blaga urmează să fie plantați arbori și, practic, acesta este un proiect de creștere a calității vieții locuitorilor municipiului Cluj-Napoca prin extinderea spațiului pietonal, pentru că discutăm de o zonă centrală unde este absolut necesar să existe un spațiu pietonal generos. În plus, doar așa vom putea încuraja și activitățile economice din această zonă.
Următorul spațiu central care va intra în modernizare va fi perimetrul cuprins între Bulevardul 21 Decembrie, Bulevardul Eroilor și strada Avram Iancu. Străduțele care leagă aceste trei artere principale ale Clujului vor deveni preponderent pietonale. În acest proiect de modernizare va intra și strada Mihail Kogălniceanu, unde însă traficul rutier nu va putea fi interzis în totalitate, din cauză că aici există mai multe instituții importante, precum Universitatea Babeș Bolyai, Biblioteca Academiei, Sala de concerte Auditorium Maximum dar și trei licee.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.