Felia de Cluj: Importanța locului de muncă [AUDIO]
Foto: geralt/Pixabay
Cred că acesta o să fie singurul articol în care o să abordez o temă profund socială, apoi o să mă întorc liniștit la poveștile noastre cu vin, bere și mâncare bună. Asta dacă o să fie destinul bun cu noi și nu cumva o să ne afundăm mai tare într-o criză economică, socială și chiar planetară.
Articol editat de cristina.rusu,
8 iulie 2020, 08:27
Cred că acesta o să fie singurul articol în care o să abordez o temă profund socială, apoi o să mă întorc liniștit la poveștile noastre cu vin, bere și mâncare bună. Asta dacă o să fie destinul bun cu noi și nu cumva o să ne afundăm mai tare într-o criză economică, socială și chiar planetară.
Odată cu pandemia asta, am văzut o grămadă de aberații, care mai de care mai tristă. Zic tristă pentru că mi-e aproape imposibil să înțeleg cum oameni simpli, adică oameni cu studii la nivelul liceului, au identificat ei așa, foarte simplu, mecanismul din spatele acestei mari conspirații globale. Că există un scop pentru care ne țin în casă, că cineva trage sforile și că cineva are de câștigat de pe urma asta. Pentru mine e clar, întotdeauna cineva are de câștigat în orice situație, oricât de tristă și dramatică e ea. Putem lua la întâmplare orice exemplu: războiul, cineva vinde cuiva arme, cineva vinde cuiva echipamente de armată și cineva produce mâncare pentru soldați. Nimic ieșit din comun, așa a fost și așa va fi întotdeauna.
Dar poate cel mai tare, în perioada asta, m-a speriat ușurința cu care lumea din jurul meu renunță la locul de muncă. Uite așa, o sprânceană ridicată, o vorbă mai apăsată și omul își punea demisia. Pentru mine e evident că vremurile s-au schimbat și că s-au schimbat în rău, nu în bine. Pentru mine e evident că modul meu de viață și stilul meu de viață nu o să mai fie la fel. Pentru mine e destul de evident că după pandemie o să trebuiască să muncesc mai mult și mai eficient pentru a obține rezultate bune sau la fel de bune ca cele de dinainte de pandemie.
Noi, aici la Cluj, încă trăim într-o bulă de maxim capitalism și înflorire economică și nu mai percepem viața fără luxul suprem: posibilitatea de a găsi un job la orice oră din zi sau noapte și unul chiar foarte bine plătit. La noi e lapte și miere și rata șomajul una foarte scăzută, doar că bula asta s-a cam spart. Joburile nu mai sunt pe toate gardurile, iar cele ce s-au păstrat o să necesite eforturi mult mai mari pentru a fi păstrate și în continuare.
Până la începutul anului era numai normal ca la orele amiezii să fie mii de oameni în mall-uri și alte mii de oameni în centru, în zilele lucrătoare. Era așa, mai dinamică piața, mulți consultanți, liber profesioniști și mulți oameni de afaceri, cel puțin așa am înțeles eu, că altfel cum să fii un cetățean productiv, dacă tu ești pe stradă în mijlocul zilei în loc să fii la muncă? Sau poate îs eu mai comunist și nu înțeleg mobilitatea forței de muncă?
Un om foarte deștept a spus la un moment dat că semnul cel mai important de inteligență este posibilitatea de adaptare la situații noi. Cu maxima asta am încercat să abordez situațiile astea noi din viața mea, când am fost nevoit să mă adaptez rapid, sau când am fost nevoit să văd cum oameni pe care eu îi consideram inteligenți, peste medie, s-au dovedit a fi mai puțin adaptabili și au renunțat prea ușor, inconștient de ușor, la dreptul lor la muncă.
Get a job and stick to it, ar zice americanul, e important!
Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a emisiunii Felia de Cluj.
Foto: geralt/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.