Vrei să adopți un câine? Iată ce trebuie să știi
„Dacă ai decis să adopţi sau să cumperi un animal, un câine, înainte de toate, ar trebui să-ţi pui o întrebare de bază cum îl vei educa, cum vei relaţiona cu el și ce responsabilităţi ai”, a declarat Vladimir Urajevki, într-un interviu acordat site-ului „Moscova 24”.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 iulie 2020, 06:00 / actualizat: 8 iulie 2020, 7:59
Potrivit expertului, trebuie să ne gândim și să ne evaluăm propriile abilități, posibilităţi de a-l îngriji, deoarece un animal de companie, în special un câine, are nevoie de plimbări zilnice, de cursuri de dresaj, de îngrijire atentă, de toaletare, spălare, de o îngrijire specială a dinților, a părului, de o bună îngrijire a ghearelor și a blănii și de o igienă corectă, toate acestea fiind esențiale pentru sănătatea și bunăstarea generală a animalului nostru de companie.
După cum a remarcat Urajevski, trebuie să vă organizaţi vacanța, ţinând cont de faptul că aveţi un animal de companie, un câine, şi să vă schimbați total obiceiurile.
„Câinele trebuie să participe neapărat la expoziţii canine, la concursuri canine, iar pentru aceasta aveţi nevoie de timp pentru a-l dresa şi antrena”, a adăugat expertul. Expozițiile nu sunt dificile, ele reprezintă o modalitate de a demonstra că aveţi mare grijă de câine. Toți câinii ar trebui să participe la expoziții, deoarece aceasta este o direcție corectă în viaţa lor, este o pregătire a lor pentru comunicare, iar cea mai importantă este educația unui câine”, a adăugat expertul.
El a subliniat faptul că extrem de importante sunt toaletarea și igiena unui cățel. Indiferent de rasă sau de lungimea blănii cățelului, toaletarea este o parte foarte importantă a vieții unui proprietar de câine. Frecvența băilor va varia în funcție de textura blănii şi rasa căţelului. Toți cățeii au nevoie de o îngrijire corectă a ghearelor. În general, cățeii nu au nevoie să le fie tăiate ghearele, susţine medicul veterinar.
Igiena orală a cățeilor este şi ea extrem de importantă, susţine expertul. Un câine nu acceptă bucuros în gură mâna unui om, deci este o idee bună să obișnuiești cățelul cu acest lucru de la o vârstă fragedă, mai adaugă acesta.
Câinii trebuie examinați în permanenţă de un medic veterinar, iar cel mai bun mod de a îngriji dinții cățelului este perierea acestora de câteva ori pe săptămână, cu o periuță de dinți și o pastă de dinți special concepute pentru câini. Curățarea urechilor şi a ochilor cățelului sunt şi ele extrem de importante, adaugă Urajevski.
„Indiferent dacă intenționezi sau nu să duci câinele la un cabinet de toaletare când va fi adult, familiarizarea cu rutinele de toaletare și igienă de la o vârstă fragedă sunt importante şi te ajută să-l obișnuiești cu aşa ceva și să eviți eventualul stres, care poate apărea în timpul toaletării când va fi adult”, a precizat medicul veterinar Vladimir Urajevski.
El a subliniat că nutriția trebuie adaptată pentru cățel: „Există o gamă de formule nutriționale care ajută la construirea mecanismelor naturale de apărare, susțin o creștere sănătoasă și contribuie la dezvoltarea sistemului digestiv”.
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.