Refugiu și observator turistic pentru iubitorii naturii
Printr-un proiect transfrontalier, organizația a realizat un refugiu și observator turistic în Șuncuiuș. Totodată, Societatea va organiza aici rute tematice și școală în natură.
Articol editat de cristina.rusu, 9 iulie 2020, 08:17
Vom organiza programe educaţionale pentru copii şi tineri, cu privire la biodiversitate şi protecţia naturii, ţintind pe termen lung formarea unei atitudini sănătoase cu privire la protejarea patrimoniului natural. Ne propunem să transmitem tinerilor iubirea pentru natură prin multiple activităţi, cum ar fi şcoala în natură, cursuri despre natură, înfiinţarea unei mini grădini zoologice şi botanice, a anunțat preotul Mihai Fechetă, președintele Societății filantropice.
Societatea de Binefacere ,,Don Orione” a anunțat închiderea lucrărilor de construcție a parcului turistic din localitatea Zece Hotare și a refugiului turistic Belvedere – Observator. Acestea au fost realizate în cadrul proiectului ROHU7 ,,Joint Challenge and Joint Cooperation for the Management of Cross-Border Natural Heritage” finanțat prin Programul Interreg V-A România – Ungaria 2014-2020. Bugetul proiectului a fost de 1,1 milioane de euro, din care 400.000 de euro i-au revenit părții române pentru realizarea refugiului turistic în localitatea Zece Hotare.
Refugiul din Şuncuiuş este un spaţiu destinat turiştilor care vor să poposescă şi să admire frumuseţile naturale beneficiind în acelaşi timp de anumite facilităţi (acces la curent electric, utilităţi, servicii de prim ajutor, spaţii de informare turistică etc.). Popasul turistic este prevăzut şi cu un Observator pentru a putea admira de la înălțime peisajul. Refugiul turistic este accesibil și persoanelor cu dizabilitați motorii, Observatorul fiind dotat cu un lift.
Totodată, voluntarii Societății de binefacere ,,Don Orione” vor participa și la igienizarea unei largi suprafeţe de teren din situl Natura 2000 pentru a-i reda frumuseţea pe care o merită.
În acest proiect, partenerii Societăţii orădene „Don Orione” sunt Parcul Național Crișuri – Mureș din județul Békés şi Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Békés. Proiectul a fost demarat în martie 2018.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.