Porția de sănătate: Vitamina B9 sau acidul folic
Astăzi vom vorbi despre vitamina B9. Acidul folic sau vitamina B9, vitamina M sau folacina, este o vitamină importantă din grupa B.
A fost descoperită în 1939, după o serie de studii relative la terapia de tratare a unei forme de anemie la pui de găină, provocată în mod voluntar. Este prezentă într-un număr mare de alimente vegetale, denumirea de „folic” provenind de la cuvântul frunză.
Se măsoară în micrograme .
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 iulie 2020, 06:00 / actualizat: 13 iulie 2020, 18:48
Astăzi vom vorbi despre vitamina B9. Acidul folic sau vitamina B9, vitamina M sau folacina, este o vitamină importantă din grupa B.
A fost descoperită în 1939, după o serie de studii relative la terapia de tratare a unei forme de anemie la pui de găină, provocată în mod voluntar. Este prezentă într-un număr mare de alimente vegetale, denumirea de „folic” provenind de la cuvântul frunză.
Se măsoară în micrograme .
Aceasta este un factor de importanță majoră în formarea globulelor roșii. Contribuie, de asemenea, la metabolizarea proteinelor. Producerea acizilor nucleici ADN și ARN are loc în prezența acidului folic. De altfel, putem spune că este esențial pentru diviziunea celulară.
Femeilor care alăptează le este indicat să consume alimente cu conținut ridicat de acid folic sau chiar suplimente, pentru că poate mări lactația.
Printre beneficiile acestei vitamine este și faptul că oferă protecție împotriva paraziților intestinali sau a toxinelor alimentare. În ceea ce privește aspectul pielii, cu siguranță acidul folic are un rol important. Printre altele, are efect analgezic.
Folosit împreună cu acidul pantotenic și cu acidul para-aminobenzoic poate întârzia încărunțirea părului.
Deficitul este resimțit de celulele care se regenerează rapid, în special celulele sangvine . Unul din semnele majore ale carenței este anemia . Deficiența de acid folic la femeile însărcinate poate conduce la apariția anomaliilor tubului neural la copii ,anume spina bifida – coloana vertebrală deschisă la exterior .
Relativ recent, un grup de medici din Alabama au raportat că acidul folic are un rol important în profilaxia cancerului de col uterin.
Doza zilnică necesară pentru adulți și adolescenți este de maxim 400 mcg . Această indicație se dublează pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează .
Surse naturale de acid folic sunt: legume cu frunze de culoare verde închis, morcovi, drojdie, ficat, gălbenuș de ou, pepene galben, caise, dovleac, avocado, fasole verde, făină de secară integrală și neagră.
Nu se cunosc efecte toxice ale acidului folic, deși s-au înregistrat câteva cazuri de reacții alergice la nivelul pielii.
Prin păstrarea timp îndelungat, neprotejat, la temperatura camerei, acidul folic din suplimente poate fi distrus.
Persoanele care fac tratament cu aspirină trebuie să știe că acest medicament poate produce o scădere a nivelului de acid folic din organism.
Alți inamici ai vitaminei B9 sunt estrogenii și tehnicile de prelucrare alimentară.
Dacă sunteți un mare băutor de alcool, vă sfătuiesc să sporiți cantitatea de acid folic. Vitamina C în doze mari intensifică eliminarea acidului folic din organism, așa că orice persoană care înghite mai mult de 2 g de vitamina C zilnic are nevoie de mărirea dozei de acid folic.
S-a observat că multe persoane care pentru o scurtă perioadă de timp au luat cantități de acid folic cuprinse între 1 și 5 mg zilnic au înregistrat estomparea anumitor tipuri de decolorare a pielii . Dacă aveți probleme de acest gen, merită să cereți sfatul medicului curant.
Dacă vă îmbolnăviți sau suferiți de o afecțiune cronică asigurați-vă o doză substanțială de acid folic .
Suplimentele sunt disponibile sub formă de drajeuri de 400 mcg substanță activă. Formula B complex conține uneori aceeași cantitate.
O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de B9 .
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.