Maimuțe folosite pe post de sclavi la colectarea nucilor de cocos
O anchetă efectuată de filiala britanică a PETA, organizația care luptă pentru apărarea drepturilor animalelor, denunță maltratarea maimuţelor, folosite ca forță de muncă într-un sector agricol și industrial, și promovează boicotarea produselor din nucă de cocos, care provin din țara asiatică.
Articol editat de cristina.rusu, 12 iulie 2020, 06:00 / actualizat: 12 iulie 2020, 10:45
Ministrul thailandez al comerțului, Jurin Laksanawisit, a respins afirmațiile PETA, susținând că, de fapt, colectarea nucii de cocos de către maimuțe reprezintă un aspect secundar şi că animalele ar fi folosite mai ales ca obiectiv turistic și că nu sunt maltratate. Ministrul a adăugat că, practic, campania PETA a afectat în mod negativ vânzările produselor din lanțul de aprovizionare cu nucă de cocos atât în Marea Britanie, cât și în alte țări europene.
Potrivit cifrelor oficiale, în 2019, Thailanda a exportat lapte de nucă de cocos în valoare de aproximativ 12,3 miliarde de baht (395 milioane de dolari) din care 2,2 miliarde baht (71 milioane de dolari) către Uniunea Europeană și Marea Britanie.
În cadrul anchetei sub acoperire efectuată în opt ferme thailandeze, PETA raportează că maimuțele sunt nevoite să recolteze până la 1.000 de nuci de cocos pe zi și sunt tratate cu cruzime. Potrivit asociației pentru drepturile animalelor, campania a determinat mai multe puncte de vânzare cu amănuntul să elimine produsele companiilor care se presupune că folosesc nucă de cocos thailandeză recoltată de maimuțe.
Campania PETA beneficiază de mai multă acoperire media de când a fost suţinută public de Carrie Symonds, partenera primului-ministru britanic Boris Johnson.
Vicepreședintele PETA, Jason Baker, a respins argumentele ministrului comerțului din Thailanda și negarea abuzului de maimuțe în acest sector: Guvernul trebuie să aleagă: poate induce industria să opereze prin sistemul de colectare fără animale, pe care restul regiunii l-a adoptat deja, sau poate să-și asume responsabilitatea pentru criza din sector. Există un număr tot mai mare de consumatori, care vorbesc clar prin achizițiile lor, iar comercianții ascultă.
Ministrul a anunțat miercuri o întâlnire cu reprezentanții industriei și i-a invitat pe diplomații străini să constate singuri cum se culege nuca de cocos.
Somjai Saekow, un dresor de maimuțe din sudul provinciei Surat Thani, a declarat pentru Associated Press că, deși maimuțele continuă să fie folosite pentru culegerea nucii de cocos, există o cerere mai mică pentru forța de muncă:
Cred că maimuțele sunt încă instrumente utile pentru culegerea nucilor de cocos, însă lucrurile sunt în schimbare. Saekow explică faptul că, de-a lungul anilor, au fost crescuți copaci mai puţin înalţi pentru a facilita culegerea nucilor de cocos prin alte metode. El a spus că majoritatea proprietarilor au grijă de maimuțele lor și le tratează la fel ca pe animalele de companie, deși, cu siguranţă că au existat şi excepții: Trebuie să-i depistăm pe cei care comit maltratări și să îi corectăm. Însă chiar cred că majoritatea oamenilor își tratează bine maimuțele şi aceasta este de fapt şi cea mai bună metodă de a le face să muncească.
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.