Ziua Naţională a Franţei, sub semnul pandemiei
Sărbătoarea Națională le este dedicată cadrelor medicale aflate în prima linie a luptei cu epidemia, armatei franceze și pompierilor militari implicați în îngrijirea și transportul bolnavilor COVID, precum și celor din linia a doua și a treia, care au asigurat serviciile indispensabile vieții în timpul izolării populației la domiciliu, informează Daniela Coman, corespondent al Radio România Actualităţi.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 iulie 2020, 11:35
Guvernul francez a alocat o sumă de 8 miliarde de euro pentru a răsplăti cu majorări salariale angajaţii din sănătate.
Parisul va sărbători ziua naţională fără parada militară de pe Champs-Elysées, iar focurile de artificii de la Turnul Eiffel vor putea fi urmărite doar la televizor şi pe internet. În alte oraşe această parte a celebrării a fost anulată complet, pentru a evita aglomeraţia de pe străzi. Ambasadele franceze din alte ţări au decis de asemeni anularea evenimentelor cu participarea publicului larg, optând în schimb pentru transmisii televizate. În România, Televiziunea Română va transmite astăzi, începând cu ora 12.10, festivităţile organizate de Ambasada Franceză din Bucureşti.
Ca o noutate, preşedintele Emmanuel Macron se va adresa astăzi populaţiei, pentru a anunţa obiectivele politice din cei doi ani care au mai rămas din mandatul său. Franţa are un nou guvern începând de săptămâna trecută, actualul Executiv de la Paris fiind condus de premierul Jean Castex, fost secretar general adjunct la Palatul Elysee în mandatul preşedintelui Nicolas Sarkozy. Cabinetul anterior, condus de Edouard Philippe, a demisionat la data de 3 iulie.
Ziua Naţională a Franţei este marcată pe 14 iulie, fiind instituită în anul 1880. Cu această ocazie, sunt celebrate două evenimente ce au marcat istoria modernă a acestui stat: Sărbătoarea Federaţiei şi începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei. Începând cu secolul al XIX-lea, mari personalităţi ale culturii româneşti şi-au făcut studiile în Franţa, preluând multe dintre ideile filosofice şi artistice, îmbogăţind deopotrivă viaţa culturală românească şi franceză.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.