Oamenii de știință ne avertizează că există alimente care crează dependenţă, atunci când le consumăm, iar efectul lor asupra organismului poate fi mult mai grav, faţă de consumul de droguri.
Articol editat de cristina.rusu,
19 iulie 2020, 12:00
Oamenii de știință ne avertizează că există alimente care crează dependenţă, atunci când le consumăm, iar efectul lor asupra organismului poate fi mult mai grav, faţă de consumul de droguri.
Cercetătorii subliniază că dependența nu este creată de aditivii din alimente, ci de senzaţia gustului dată de unele alimente atunci când sunt consumate, titrează revista online „Jivaia Kuban” din oraşul Krasnodar.
De exemplu, doreşti să consumi în fiecare zi anumite tipuri de brânzeturi naturale. Explicaţia ar fi că unele varietăţi de brânză conţin caseină, care se descompune în stomac și formează casomorfinele, care au un efect opioid.
Dependență poate provoca, de asemenea, înghețata, care stimulează producerea de trombotonină, un hormon care scade nivelul de stres în organism, precum și amionoacidul L-triptofanul, care este un tranchilizant natural, care poate relaxa sistemul nervos și poate combate eficient insomniile.
Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul mezelurilor afumate – producătorii pot adăuga glutamat monosodic E621, pentru a stimula pofta de mâncare şi pentru a spori gustul mâncării.
Adorată de foarte mulți, ciocolata îmbunătățește producerea nu numai a dopaminei, ci și a oxitocinei, îmbunătățește starea de bine. Este extrem de dificil să renunţi la câteva bucăţele de ciocolată.
În cele din urmă, pâinea poate şi ea provoca dependență – produce exorfinele, care aparțin unei clase particulare de peptide opioide biologic active, care se regăsesc în gluten.
RADOR
Foto: Nawalescape/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.