A fost lansată o nouă ediţie a procesului de bugetare participativă Com’ON Cluj-Napoca [AUDIO]
Înscrierile sunt deschise până în 8 august, iar clasamentul se va face pe baza voturilor online. La final, inițiativele câştigătoare vor fi finanțate de către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, cu câte maximum 3.500 de lei.
Articol editat de cristina.rusu, 22 iulie 2020, 11:12
Dora Mircea Radu, reprezentanta Com’ON Cluj-Napoca:
Doina Borgovan: Ce idei şi ce domenii aveţi în vedere?
Dora Mircea Radu: Temele prioritare din anul acesta sunt sănătatea, învăţarea, participarea şi activarea mediului. Cei interesaţi pot vedea pe www.comoncluj.ro exemple de idei. Tinerii sunt rugaţi să-şi înscrie iniţiativele într-un grup în care să fie minim încă 3 persoane.
Doina Borgovan: De ce aţi pus această condiţie?
Dora Mircea Radu: Grupul e un element important în toată această poveste. Felul în care este concepută o idee şi este dusă până la capăt într-un grup are o cu totul altă dinamică. Grupul este varianta micro a comunităţii, iar noi vrem să încurajăm ideea de comunitate.
Doina Borgovan: Am o idee: ce fac cu ea?
Dora Mircea Radu: Intru cu prietenii mei pe www.comoncluj.ro, acolo găsim un buton cu formularul de înscriere. Formularul e simplu: ce vreau, cum vreau să fac, o conturare a bugetului iniţiativei respective. Iniţiativa se va înscrie până în 8 august, la miezul nopţii, dar înainte de aceasta: trebuie să am între 14 şi 35 de ani. Iniţiativa pe care o propun trebuie să ofere acces liber publicului: fie că e acces fizic (în condiţiile în care se va putea), fie că se va adapta la online, oamenii nu trebuie să plătească pentru el. Apoi proiectele se vor evalua şi se va începe votul online. Ulterior iniţiativele câştigătoare vor fi premiate cu maxim 3500 de lei: deci nu e vorba de proiecte de anvergură, ci ne interesează iniţiativa în sine, faptul că am ştiut să le conturăm şi să le punem în practică. După premiere va urma implementarea lor.
Doina Borgovan: Se ocupă Primăria de implementare, sau echipele câştigătoare?
Dora Mircea Radu: Grupul care a înscris, care a primit acest premiu, se va ocupa de implementare. În ediţiile trecute au existat grupuri care erau informale – nu erau formate – şi care astăzi sunt grupuri organizate, ONG-uri care fac proiecte mari. La ediţia 2018-2019 au fost 135 de iniţiative propuse de 127 de grupuri (un grup poate să propună mai multe iniţiative), toate aceste grupuri totalizând un număr de 500 de tineri. Au fost peste 3000 de clujeni care au votat, care au acordat aproape 10000 de voturi.
Teoretic din 15 august se va putea vota, tot intrând pe www.comoncluj.ro, dar oamenii vor trebui înainte să-şi facă cont pe www.bugetareparticipativa.ro. Votul se va putea acorda timp de 3 săptămâni.
Doina Borgovan / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.