Prima pagină » Diverse » Palatul aztec unde trăia Cortés, descoperit în Mexic
Palatul aztec unde trăia Cortés, descoperit în Mexic
Foto: Secretaría de Cultura
Vestigiile unui vechi palat aztec, care a fost locuinţa conquistadorului spaniol Hernán Cortés, au fost descoperite sub o clădire emblematică din centrul Mexicului, au transmis surse guvernamentale.
Articol editat de cristina.rusu,
22 iulie 2020, 17:00
Vestigiile unui vechi palat aztec, care a fost locuinţa conquistadorului spaniol Hernán Cortés, au fost descoperite sub o clădire emblematică din centrul Mexicului, au transmis surse guvernamentale.
Sub impozanta clădire Nacional Monte de Piedad, în mijlocul pieţei centrale din Mexico City, erau ascunse podele de bazalt, corespunzând unui spațiu deschis în Palatul Axayácatl, al „tlatoani” (suveranului aztec) din Tenochtitlan, între 1469 și 1481, tatăl monarhului Moctezuma, unul dintre ultimii regi ai imperiului aztec.
În timpul săpăturilor au fost descoperite și rămășițele reședinței principale a lui Cortés, care a adăpostit apoi prima adunare administrativă a Noii Spanii.
Această descoperire a fost făcută în timpul lucrărilor de consolidare a clădirii Monte de Piedad, care are o vechime de trei secole. Într-o sală adiacentă zonei de lucru, arheologii Raúl Barrera și José María García au efectuat săpături intense, aducând la lumina zilei rămășițele unei încăperi de cinci-patru metri, realizată din pietre tăiate și tezontle, un fel din piatră vulcanică roșie.
Analizele ulterioare ne-au permis să conchidem că aici a fost casa lui Hernán Cortés, după căderea Mexicului-Tenochtitlan în 1521, a spus într-un comunicat Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH)..
Sub casa lui Cortés, la mai mult de trei metri adâncime, au fost găsite rămășițele unui alt etaj din dale de bazalt, dar din epoca pre-hispanică. Experții susțin că acesta a făcut parte dintr-un spațiu deschis în fostul palat Axayácatl, probabil un patio, a adăugat INAH.
Barrera și García subliniază că aceste vestigii ale începutului viceregatului corespund unor materiale refolosite din palatul Axayácatl, care, ca și alte clădiri din incinta sacră a Tenochtitlanului, au fost distruse de spanioli și aliații lor indigeni.
Aceste pământuri pre-hispanice „erau aceleași cu cele pe care le-au traversat invadatorii spanioli și aliații lor când au ajuns la Tenochtitlan, pe 8 noiembrie 1519”, notează Barrera. Subsolurile din centrul istoric al capitalei mexicane, unde a fost construit vechiul Tenochtitlan, rămân o sursă inepuizabilă de descoperiri arheologice.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.