A fost teoretician al suprarealismului, versurile sale fiind scrise cu precădere în limba franceză. A devenit cunoscut pe scară largă în 1988, odată cu lansarea unui documentar portret realizat de Raoul Sanglas. În 23 iulie 1913 s-a născut Salman Locker, cunoscut ca Gherasim Luca.
Articol editat de cristina.rusu,
23 iulie 2020, 06:00 / actualizat: 23 iulie 2020, 9:10
A fost teoretician al suprarealismului, versurile sale fiind scrise cu precădere în limba franceză. A devenit cunoscut pe scară largă în 1988, odată cu lansarea unui documentar portret realizat de Raoul Sanglas. În 23 iulie 1913 s-a născut Salman Locker, cunoscut ca Gherasim Luca.
Gherasim Luca a devenit implicat relativ târziu în mişcarea de avangardă: la sfârşitul anilor ’30, făcând frecvente călătorii la Paris, a intrat în cercul suprarealiştilor francezi, în România însă activitatea sa era limitată de antisemitismul autorităţilor. În 1945 a format un grup de artişti suprarealişti în România, din care a făcut parte Gellu Naum, Dolfi Trost şi Virgil Teodorescu. Numele său este asociat cu conceptul de cubomanie, ceea ce presupunea alcătuirea unor peisaje din elemente eterogene, amestecate şi descompuse în cuburi, realcătuite mai apoi după legile hazardului.
A emigrat în Israel în 1951, plecând mai apoi, după un an, în capitala franceză. Gherasim Luca este cunoscut astăzi pentru activitatea sa poetică, preocupările sale au fost însă mult mai diverse: a produs colaje, desene şi alte instalaţii, în colaborare cu artişti precum Paul Celan sau Max Ernst. Deşi era invitat să-şi citească versurile şi peste hotare, a devenit cunoscut pentru un public mai larg în 1988, când Raoul Sanglas a realizat documentarul portret Comment s’en sortir sans sortir, avându-l în centru pe Gherasim Luca. Legalitatea şederii sale în Franţa nu era însă lămurită: în 1994, după mai bine de 40 de ani, a fost evacuat din apartamentul său, o situaţie căreia artistul, pe atunci în vârstă de 80 de ani, nu a mai putut să-i facă faţă. Gherasim Luca s-a sinucis sărind în Sena la 9 februarie 1994.
„Poeții de azi, poeții cu degetele tremurătoare ca niște plopi și scurte ca niște gloanțe
poeții cu pietre de toate mărimile prin toate buzunarele
trebuie să știe că singura greutate e spargerea primei vitrine întâlnite pe marile bulevarde
fiindcă celelalte vitrine se sparg de la sine
după cum e de ajuns să stingi o singură stea ca pe urmă celelalte stele să se stingă de la sine.
Cer iertare pentru comparația cu steaua
poeți,
e o amintire din vremurile de altădată
când mă extaziam în fața pomilor înfloriți și leșinam la fiecare răsărit de soare.
Poeții de azi, poeții cu degetele tremurătoare ca niște plopi și scurte ca niște gloanțe
pot azvârli cu pietre în comparația cu steaua
va fi poate prima vitrină pe care veți sparge-o
și celelalte vitrine se sparg de la sine.”
(Gherasim Luca, Tragediile care trebuiesc să se întâmple, 1933).
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.