Radio Cluj…la modă: Moda de Red Carpet (I)
Moda de pe covorul roșu stârnește mereu critici, evaluări, frustrări, enervare, sau de ce nu, încântare, entuziasm, magie, depinde de situație.
Articol editat de cristina.rusu, 23 iulie 2020, 06:00 / actualizat: 23 iulie 2020, 9:10
Dar spre fericirea multora care nu suportă nici un fel de critică ca răsfățatul domn Goe, astăzi nu am de gând să aduc în discuție situațiile catastrofale ci pe cele care au marcat atât istoria modei, a vieților personale ale actrițelor care au purtat acele veșminte cât și istoria premiilor de film și de festivaluri.
Iar ca să începem cu începutul, care credeți că a fost cea mai admirată, controversată, imitată, cu siguranță, creație, care a fost purtată vreodată pe red carpet?
Rochia neagră Versace, provocatoare, decoltată și susținută doar de niște ace mari de siguranță purtată de Liz Hurley, pe-atunci amica lui Hugh Grant la premiera filmului Patru nunți și o înmormântare.
Pe ultima sută de metri actrița a cerut ceva de împrumut casei Versace iar tot ce aceștia aveau la momentul acela disponibil a fost acea rochie care i-a venit perfect și a marcat un moment esențial nu doar pentru modă ci și pentru un tip de exprimare liberă a feminității și senzualității.
La fel cum o altă creatoare de modă celebră, Vera Wang, a spus: ‘’ Every once in a while, a dress and an actress can create a certain kind of magic’’ , în traducere însemnând nimic altceva decât că într-un anume moment din timp o actriță și rochia pe care o poartă pot crea un fel de magie. De fapt, industria filmului cu asta s-a ocupat mereu, după cum deja știm din istorie.
Rochia Versace l-a pus în umbră pe Hugh Grant, piedestalul fiind ocupat de voluptuoasa sa prietenă, care a făcut-o celebră.
Un pic mai târziu, peste câțiva ani, o altă rochie a stârnit admirație și aprecieri, atât pentru curajul alegerii culorii cât și pentru stilul neabordat până atunci la Oscar.
Nicole Kidman la gala din 1997, îmbrăcată cu o rochie verde chartreuse, o nuanță între galben și verde denumită astfel pentru asemănarea culorii cu cea a lichiorului chartreuse. Rochia era creată de John Galliano, avea broderii de inspirație chinezească iar croiul în sine avea mult de-a face cu tipul de tunică oriental, cu șlitzuri profunde în lateral bordate cu blană. Îmi amintesc că eram tinerică pe atunci și m-a frapat culoarea- una dintre favoritele mele și textura lucioasă a materialului. Respira lux și ostentație, o caracteristică a creației lui Galliano.
Venind și mai încoace spre vremurile actuale, prin 1999 Gwyneth Paltrow și iconica rochie roz, simplă de tafta de mătase, creație Ralph Lauren. Rochia făcea corp comun cu inocența și vârsta, tinerei, pe-atunci actrițe care a luat un Oscar pentru rolul din Shakespeare in love.
Fiind considerată una dintre cele mai percutante creații din istoria modei de red carpet, secretul rochiei este tocmai acesta- al sublinierii unei feminități feciorelnice, potrivite cu purtătoarea sa. Croiul relativ simplu, cu bretele subțiri și corsajul clasic ajustat, cu fusta voluminoasă, culoarea rafinată au făcut din această piesă una dintre cele mai imitate rochii destinate banchetelor de absolvire, contrar părerilor unor critici care ar fi declarat că Gwyneth arată ca o Barbie împachetată într-o panglică de saten roz.
Până data viitoare când mai detaliem ținute de pe covorul roșu care au făcut istorie vă las cu bine și cu soare!
Călina Langa, fashion designer
Fotocopii după revista InStyle septembrie 2019
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.