Porția de sănătate: Colina și inozitolul, componente ale grupului B
Acestea sunt componente ale grupului de vitamine B. Au efect sinergic, adică cooperează la prelucrarea lipidelor și colesterolului, împiedicînd depunerea acestora în ficat. De asemenea, sunt părți componente ale lecitinei .
Articol editat de cristina.rusu, 25 iulie 2020, 10:45 / actualizat: 30 iulie 2020, 13:37
Colina intră în structura membranelor celulare și se întâlnește sub formă combinată cu diverse vitamine. Inozitolul se găsește în proporție mare în structura creierului.
Cum am spus, ele acționează împreună, se completează una pe cealaltă , așa că voi vorbi despre ele ca fiind lecitină.
Lecitina, contribuind la metabolizarea grasimilor, împiedică formarea plăcilor de aterom la nivelul pereților arteriali. Fortifică musculatura cardiacă.
În ceea ce privește sistemul scheletal, lecitina reduce în mare măsură sau chiar elimină durerile articulare. Consumul sistematic al lecitinei permite celor suferinzi de artropatii să își desfășoare activitățile zilnice obișnuite fără disconfort.
Lecitina vine în ajutorul persoanelor meteosensibile. Este indispensabilă și pentru ameliorarea durerilor articulare ale sportivilor.
Asigură o culoare sănătoasă a pielii și combate căderea părului. Împiedică apariția diverselor eczeme. Îmbunătățește memoria. Are un ușor efect sedativ. Administrată în combinație cu mierea de albine, contribuie la intensificarea funcțiilor cerebrale. Este un excelent tonic pentru persoanele vârstnice, apatice, care si-au pierdut pofta de viață.
Lecitina accelerează tranzitul intestinal și înlătură balonarea. Consumul de lecitină timp mai îndelungat poate încetini sau chiar opri dezvoltarea litiazei biliare, adică a pietrelor vezicii biliare .
Colina, în special, are rolul de a proteja encefalul de variațiile bruște ale dietei zilnice . Este adjuvant în tratamentul bolii Alzheimer .
Afecțiunile provocate de carența de colină sunt: ciroze și boli degenerative ale ficatului , îngroșarea pereților arteriali și probabil boala Alzheimer.
Afecțiunile provocate de carența inozitolului sunt, în general, eczemele.
Surse naturale de lecitină sunt : soia, gălbenușul de ou, creier, organe , legume consumate cu tot cu frunze, drojdie de bere, germeni de grâu, fasole uscată, pepene galben, grapefruit , stafide , melasă nerafinată ,alune, varză.
Ca supliment alimentar, se recomandă șase capsule de lecitină extrasă din soia conținând fiecare 244 mg de inozitol și colină. Formula B complex obișnuită conține în medie 50 mg colină și inozitol. Dozele zilnice folosite sunt de 500-1000 mg.
Nu se cunosc efecte toxice ale lecitinei.
Inamici ai lecitinei sunt: umezeala, unele medicamente, tehnicile de prelucrare alimentară, alcoolul și cafeaua.
Luați întotdeauna inozitol împreună cu colină și celelalte vitamine B. Dacă sunteți nervos sau aveți des spasme musculare, o mărire a dozei de colină v-ar putea ajuta. Dacă luați lecitină, atunci aveți nevoie de un supliment de calciu chelatizat, pentru a menține în echilibru cantitățile de calciu și fosfor din organism. Se pare că atât colina cât și inozitolul sporesc nivelul fosforului din organism. Un bun mijloc de a optimiza eficacitatea vitaminei E este acela de a vă asigura cantitățile necesare de colină și inozitol.
Încercați un supliment de lecitină pentru a vă îmbunătăți memoria. Dacă consumați cantități mari de alcool, asigurați ficatului dumneavoastră o cantitate sporită de colină. Dacă sunteți un mare amator de cafea, probabil că aveți nevoie de suplimente de inozitol.
O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de colină și inozitol .
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.