TIFF.19 – ediție de vacanță, în siguranță. Cu proiecții exclusiv în aer liber [AUDIO/VIDEO]
S-a schimbat data tradițională de organizare, de la final de mai, și suntem invitați să ne bucurăm de o ediție de vacanță, peste care va adia totuși răcoarea plăcută a nopților de august, căci toate proiecțiile au loc seara, în aer liber. Unele lucruri rămân neschimbate, primul weekend de TIFF va fi la castel, cu filme și concerte la Bonțida. Ultimul se mută în alt loc obișnuit pentru cinefili, la Vlaha. În rest, peste 10 spații în aer liber îi așteaptă pe cei dornici să vadă filme sub clar de lună. Pe lângă Piața Unirii, Muzeul de Artă și Iulius Park, unde s-au mai proiectat filme și în alți ani, acum devin săli de cinema sub cerul liber Clubul sportiv Transilvania, pădurea Hoia, curțile de la USAMV, UBB și de la patru licee clujene (Liceul Unitarian „János Zsigmond, Liceul Teoretic „Apáczai Csere János”, Liceul Național „George Coșbuc” și Liceul Teoretic „Báthory István”). Numărul invitaților este limitat la toate evenimentele TIFF, iar publicul va fi obligat să respecte normele de igienă și de distanțare fizică, inclusiv purtarea măștii de protecție.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 iulie 2020, 11:11 / actualizat: 2 august 2020, 14:46
Chiar dacă TIFF-ul a fost nevoit să se reconfigureze și să restrângă numărul de filme, chiar nu ne putem plânge. Oricum ne plângeam anii trecuți că sunt prea multe și nu apucăm să le vedem pe toate!
Mai bogată ca niciodată în premiere, selecția de filme românești cuprinde un număr record de 21 de lungmetraje și 16 scurtmetraje. 15 dintre ele vor avea parte de prima întâlnire cu publicul din România, în secțiunea Zilele Filmului Românesc, iar șapte vor fi în premieră mondială.
La fel ca până acum, tot 12 filme realizate de regizori debutanți sau aflați la al doilea lungmetraj concurează pentru Trofeul Transilvania, în Competiția Oficială TIFF 2020. Filme românești și străine, în total, peste 130 de titluri selectate de directorul artistic Mihai Chirilov vor rula de-a lungul celor 10 zile. Proiecțiile vor începe la ora 21.30, cu excepția câtorva spații, în care startul se va da la ora 19.00. Pentru cei mici, filmele EducaTIFF vor fi difuzate dimineața, de la ora 10.00, în curtea Muzeului de Artă.
Tot la Muzeul de Artă va trebui să se oprească pentru o scurtă vizită orice iubitor al filmului. Pe durata întregului festival este deschisă o expoziție de fotografie în care lumea extraordinară a lui Federico Fellini prinde viață prin obiectivul lui Paul Ronald, fotograf oficial al filmului 8 ½. Sunt momente unice surprinse pe platoul de filmare și care trebuie neapărat văzute. La fel ca oricare dintre filmele lui Fellini incluse în program, multe dintre ele în copii restaurate. Centenarul nașterii marelui regizor italian și capodopera lui, La Dolce Vita, au inspirat și spotul TIFF pentru ediția din acest an.
Un an în care cuvântul de ordine nu va veni totuși din sfera cinematografică. El va fi ”siguranța”, spune președintele TIFF, Tudor Giurgiu:
Ca toate lucrurile care se întîmplă în perioada asta, va fi un TIFF diferit. Un TIFF mai distanțat, mai boutique. Prioritatea de data asta nu va fi programul, ci setul de măsuri de siguranță care să confere încredere celor care vor veni la festival. Vrem, nu vrem, e un loc unde vine lume multă, chiar dacă vorbim de proiecții în aer liber. Să luăm drept reper Piața Unirii: nu mai are cum să fie plină, ca pe vremuri, nu vor mai putea fi acolo 3000 de oameni. Vom face tot ce trebuie ca TIFF-ul să aibă loc în siguranță. Mulți mă întrebau ce invitați vor fi, eu mă gîndesc că nu asta e important. Trebuie să ne bucurăm că festivalul există. TIFF-ul e un semn că viața revine la normal. E deja o cultură a acestui festival, sînt mulți care vin la Cluj special pentru TIFF și bucuria revederii va fi mare. Acest lucru trebuie să continue și asta mi se pare cel mai important. (Tudor Giurgiu, președinte TIFF)
O călătorie în timp, nostalgică și plină de umor, deschide TIFF-ul vineri, în 31 iulie, când comedia romantică La Belle Époque/ Cei mai frumoși ani, cu Daniel Auteuil și Fanny Ardant, va da startul festivalului.
Actrița Maria Ploae va fi celebrată la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. La gala de închidere din 8 august, organizată pentru prima dată în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, actrița va fi distinsă cu Premiul de Excelență TIFF.
Festivalul Internațional de Film Transilvania are loc în perioada 31 iulie-9 august.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.