Porția de sănătate: Biotina, acidul para-aminobenzoic și vitamina P
Biotina, denumită si coenzima R sau vitamina H, funcționează ca un cofactor enzimatic. Este utilizată de organism în sinteza acidului ascorbic, adică a vitaminei C. Are un rol important în metabolismul lipidelor și al proteinelor. Este important să avem o floră intestinală echilibrată, pentru că biotina poate fi sintetizată de bacteriile intestinale.
Articol editat de cristina.rusu, 1 august 2020, 00:00 / actualizat: 3 august 2020, 11:10
Exercită acțiune sinergică alături de vitaminele A, B2, B6 și nicotinamidă, având rol în menținerea stării de sănătate a pielii. Încetinește încărunțirea părului. Adjuvant în tratamentul preventiv al cheliei. Atenuează durerile musculare. Are un rol important în tratamentul pentru vindecarea eczemelor și a dermatitelor.
Afecțiuni provocate de carența acestei vitamine sunt: eczeme, extenuare, metabolism deficitar al grasimilor, alopecie, depresie.
Surse naturale de biotină sunt: ficat de vită, gălbenuș de ou, soia, drojdie de bere, lapte, orez nedecorticat.
Biotina este inclusă în mod obișnuit în majoritatea formulelor B complex. De asemenea, este prezentă în suplimentele cu multivitamine și minerale. Doza zilnică este de 25-200 mcg.
Albușul de ou crud conține avidină, o proteină ce împiedică absorbția biotinei. Alți inamici ai biotinei sunt: umezeala, anumite medicamente, tehnicile de prelucrare alimentară și alcoolul.
Este necesară sporirea cantității de biotină în următoarele cazuri :
- urmați un tratament cu antibiotice,
- consumați multe băuturi sau creme pe bază de ouă crude ,
- aveți tendința de chelie
- sunteți însărcinată.
Acidul para-aminobenzoic poate fi sintetizat de organism. Contribuie la formarea acidului folic. Este un factor important în utilizarea proteinelor. Protejează organismul de efectele nocive ale razelor solare. Asimilarea acidului pantotenic depinde de prezența acidului para-aminobenzoic și împreună previn încărunțirea prematură. În principiu acționează intern, dar și extern sub formă de creme, pentru protecția față de factorii agresivi la nivelul pielii. De asemenea previne formarea ridurilor.
Carența acidului para-aminobenzoic poate provoca eczeme.
Surse naturale de acid para-aminobenzoic sunt: ficat, drojdie de bere, rinichi, cereale integrale, orez, tărâțe, germeni de grâu și melasă.
Ca supliment alimentar, se folosesc doze zilnice de 30 -100 mg, care sunt incluse în formulele B complex sau multivitamine și minerale.
Inamicii acidului para-aminobenzoic sunt: umezeala, unele medicamente, tehnicile de prelucrare alimentară, alcoolul.
Există dovezi că acidul para-aminobenzoic introdus în creme ne poate proteja de arsurile solare .
Vitamina P este compusă din rutină, hesperidină și citrulină alături de flavone. Este necesară pentru metabolizarea vitaminei C. De altfel, în suplimentele alimentare se găsește alături de vitamina C. Rolul de bază al bioflavonoidelor este acela de a spori rezistența vaselor capilare și de a menține sănătatea țesutului conjunctiv.
Afecțiunea provocată de carența vitaminei P este fragilitatea capilară.
Surse naturale de bioflavonoizi sunt: partea albă a cojii și miezul citricelor, fructe și legume.
Este disponibilă singură sau alături de vitamina C, proporția fiind de 500 mg bioflavonoide la 50 mg rutină și hesperidină. Suplimentele de vitamina C sunt mai eficiente în prezența bioflavonoidelor.
Inamici ai acestora sunt: umezeala, tehnicile de prelucrare alimentară, lumina, căldura, oxigenul, fumatul.
Bufeurile cauzate de menopauză pot fi atenuate de un supliment cu bioflavonoide și vitamina D.
O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de nutrienți .
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.