Clujul are un nou muzeu – Muzeon [AUDIO]
Doina Borgovan a stat de vorbă cu Dan Craioveanu, unul dintre fondatorii proiectului:
Articol editat de cristina.rusu, 3 august 2020, 12:34
Dan Craioveanu: Cultura evreiască a avut un impact foarte mare asupra oraşului nostru. Astăzi însă mulţi oameni nici nu ştiu că a existat o comunitate evreiască importantă în Cluj înainte de război. Ne-am gândit că ar fi foarte important să fie un loc unde lucrurile acestea să fie arătate.
Am găsit un loc în demisolul unei clădiri de lângă casa lui Matei Corvin, cu o suprafaţă de aproximativ 250 de metri pătraţi. Apoi, evident, a trebuit să găsim fondurile necesare pentru înfiinţare şi amenajare, ceea ce a durat cam un an şi jumătate.
Doina Borgovan: Ce descoperim în acest muzeu?
Dan Craioveanu: La Muzeon, povestea începe de undeva de prin anii 1900. Este o introducere despre zonele de prin care au venit evreii care s-au mutat în Transilvania şi în alte zone ale Europei. Apoi este o reproducere a unei case vechi evreieşti, cu obiecte ritualice, obiecte legate de luarea mesei. Pe urmă se trece într-o zonă legată de cea mai veche sinagogă din Cluj, de pe str. Paris, dar şi nişte reproduceri în miniatură ale spitalului evreiesc şi ale unui cinematograf în care a lucrat producătorul de film evreu Jenő Janovics. Apoi vom începe perioada cu antisemitismul, ghetoizarea, deportările, Holocaustul. Sunt trei întâmplări diferite din perioada Holocaustului care cumva sunt reprezentative pentru o mare parte dintre evreii din Cluj. Urmează apoi o zonă de renaştere, de încercare de revenire la normal.
Doina Borgovan: Aţi găsit supravieţuitori cu care să staţi de vorbă şi pe care să-i implicaţi în proiect?
Dan Craioveanu: În muzeu există un ghid audio, bazat pe trei poveşti personale ale unor oameni simpli care au trăit în Cluj şi care au experimentat aceste evenimente în moduri oarecum diferite. Toţi trei au supravieţuit, iar poveştile pe care le puteţi asculta şi vedea în Muzeon sunt de fapt nişte restaurări ale vieţilor acestor oameni, reconstituite din peste 200 de documente (scrisori, memorii, mărturii ale cunoştinţelor şi rudelor despre aceste personaje). Poveştile apar în ghidul audio la persoana I, interpretate şi dramatizate de actori.
Doina Borgovan: Unde este muzeul şi care este orarul de vizitare?
Dan Craioveanu: Este pe str. Virgil Fulicea, nr. 3, chiar lângă casa lui Matei Corvin. Se poate vizita de marţi până duminică, între orele 10.00-19.00.
Doina Borgovan / Andrea Nagy
Foto. facebook Muzeon
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.