8 obiceiuri care sabotează pierderea în greutate
1. Micul dejun
Articol editat de cristina.rusu, 7 august 2020, 12:00 / actualizat: 9 august 2020, 12:58
Nutriţioniştii discută la infinit dacă e sau nu cea mai importantă masă a zilei, cert e însă că proteinele pe care organismul le-a consumat peste noapte trebuie să fie înlocuite. Dacă nu mâncăm nimic la micul dejun, ori ceea ce consumăm e mult prea sărac în proteine, metabolismul nu va funcţiona cum trebuie şi vom pierde mai puţin în greutate. Adăugaţi la micul dejun ouă fierte ori brânzeturi slabe pentru un nivel optim de proteine.
2. Magneziul
Pierderea în greutate nu implică doar exerciţiile şi restricţiile alimentare. Somnul e la fel de important: dacă ne odihnim puţin ne va fi foame mai des, chiar vom fi mai înclinaţi să atacăm o gustare zaharoasă pentru a ne readuce pe linia de plutire. Bineînţeles, pentru a avea un somn liniştit contează să nu ne pierdem timpul pe reţelele de socializare înainte de culcare, dar la fel de important e şi magneziul. Încercaţi să introduceţi în dietă migdale, banane sau tofu, care sunt surse excelente de magneziu.
3. Conştiinţa
Nimeni nu se va îngrăşa de la o singură prăjitură, aşadar nu e nevoie să ne cufundăm în sentimentul de vinovăţie. Meditatul asupra unui singur aliment care ne-a stricat regimul duce, în mod paradoxal, la acumularea în greutate. În special când, după o mică indulgenţă, ne gândim să reîncepem din ziua următoare cu restricţiile, vom consuma cu 20-25% mai mult decât ne-am propus. E necesar să renunţăm la atitudinea „totul sau nimic”: câte-un răsfăţ din când în când ajută să ne putem susţine dieta pentru o perioadă mai lungă.
4. Înfometarea
Ecuaţia imput/output pare simplă, problema este că organismul uman a învăţat să facă faţă foametei. Dacă i se pare că întrecem măsura cu restricţiile, atunci îşi va ajusta rata metabolismului, trecând într-un fel de „mod economic”. Nu doar că ne vom simţi mizerabil (oboseală, ameţeli, proastă dispoziţie), dar vom ajunge să pierdem mult mai puţin în greutate decât ne-am fi aşteptat.
5. Monitorizarea
Chiar dacă nu dorim să ne înfometăm, e nevoie totuşi să mâncăm un pic mai puţin. Orice dietă care promite pierdere în greutate fără reducerea caloriilor consumate e vânare de vânt. Trebuie să monitorizăm ce mâncăm şi cât mâncăm, pentru a urmări excesul caloric. Procesul nu e atât de complicat precum sună, în ziua de azi există multe aplicaţii cu o bază de date de milioane de produse care să ne faciliteze monitorizarea. Atenţie: niciodată să nu estimaţi după ochi greutatea alimentelor!
6. Scopul
Dincolo de alimentaţie, felul în care organismul stochează şi consumă energia este afectat şi de alţi factori: vârsta, genetica, stresul sau echilibrul hormonal produc efecte asupra greutăţii. Doar pentru că ne-am propus să vedem pe cântar o anumită valoare nu înseamnă că organismul poate să realizeze acest scop. Iarăşi, alegerea unui scop realist ne va ajuta să-l menţinem pe termen lung.
7. Stresul
Ce facem atunci când ne simţim stresaţi? Păi, de multe ori ne întindem după borcanul cu cremă de ciocolată din cămară. Ignorarea stresului este o greşeală atunci când dorim să pierdem în greutate. Atunci când luăm în considerare acest factor, trebuie să găsim metode de a scăpa de stres care să nu implice mâncarea, cum ar fi cititul unei cărţi, plimbarea sau conversaţia telefonică cu un prieten.
8. Moda
Dietele la modă nu vor funcţiona, pentru că nu ajută în construirea unui stil de viaţă sănătos. Ar trebui să ocolim dietele care se pretind a fi bune pentru oricine, promit pierdere rapidă în greutate ori propun liste întregi cu ce trebuie şi ce nu trebuie să mâncăm. Doar când acordăm timp pierderii în greutate şi schimbării obiceiurilor alimentare nesănătoase rezultatul va fi de durată.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.