Afinele, fructele care nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică
Este un subarbust (arbust mic), stufos, rămuros, cu tulpina de culoare verde, lungă de circa 30–60 cm, cu ramuri anguloase.
Articol editat de cristina.rusu, 9 august 2020, 12:00 / actualizat: 9 august 2020, 15:10
Frunzele sunt scurt-pețiolate, mici, ovale, denticulate (crestate pe margine), verzi pe ambele fețe. Florile sunt verzui roșietice, albe sau rozé cu petalele unite sub formă de clopoțel, dispuse câte 1-2 la axila (subțioara) frunzelor. Înflorește în lunile mai-iunie.
Fructul este numit afină și reprezintă o bacă de culoare albastru-închisă sau albastru-brumărie, de formă rotundă, cu diametrul de 0,5 – 0,6 cm, zemoasă, cu suc violaceu, cu gust plăcut dulce acrișor.
Cu un conținut important de antioxidanți, afinele sunt fructe ce nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică, indiferent că sunt consumate proaspete, congelate, sau sub formă de ceai.
Afinele sunt folosite la obținerea afinatei, o băutură alcoolică destul de apreciată, sau la prăjituri și alte dulciuri.
Frunzele și fructele de afin au proprietăți astringente datorită taninului. Au activitate antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală, și antidiareică.
Se recomandă în diabet (scade zahărul din sânge), gută, enterocolită (colită de fermentație sau de putrefacție), parazitoze intestinale, infecții urinare, uremie, ca antiseptic minor (este bacteriostatic) și diuretic precum și în reumatism, afecțiunile dermatologice, tulburările circulatorii periferice, uretrite, somatite, eczeme, ulcerații cronice sângerânde. Frunzele intră în compoziția ceaiului dietetic.
Afinele luptă împotriva bolilor la mai multe niveluri și sunt un instrument pentru menținerea unei stări bune de sănătate, utilizate însă insuficient.
Suferinzii de cistită trebuie să consume mult suc de afine neîndulcit pentru eliminarea din tractul urinar a E.coli si Proteus, care provoacă dureri în timpul urinării, crampe abdominale și chiar sângerări.
Extractul de afine conține antocianozide, care încetinesc pierderea vederii. Acești compuși pot preveni sau întârzia toate problemele legate de îmbătrânire, cum ar fi degenerescența maculară, cataracta, miopia si uscăciunea ochilor ți infecțiile, în special cele de la nivelul retinei, datorită propietăților lor antioxidative.
Mineralele esențiale din acest fruct mic sunt utile pentru a proteja densitatea osoasă și sănătatea dinților. Consumul regulat de afine previne osteoporoza și infecțiile care alterează dantura. De fapt, este indicat să consumăm afine pentru a îmbunătăți procesul de absorbție al calciului și al vitaminei D.
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.