Ascultă Radio România Cluj Live

Surpriză în centrul Clujului: Canalul Morii urmează să fie redescoperit și reintegrat în arhitectura zonei

Canalul Morii: denumirea îi vine de la o mare moară care era situată la confluența actualei străzi Ferdinand cu strada Barițiu, moară care a fost demolată în anul 1933. Dar, cred că denumirea mai bună este Canalul Morilor, pentru că au mai fost mori pe acest curs de apă.
În perioada interbelică și chiar mai devreme, în perioada antebelică, existau pe mal cabine de schimb și era folosit ca un loc de divertisment. Se făcea baie în acest Canal al Morilor. (Vladimir Bogosavlievici)

Istoricul Vladimir Bogosavlievici a rememorat rolul pe care Canalul Morii l-a avut într-un trecut nu prea îndepărtat în viața Clujului.

Foto: Radio Cluj
Foto: strada Barițiu din Cluj-Napoca/Foto: Radio Cluj

Articol editat de miclaus, 10 august 2020, 14:09 / actualizat: 10 august 2020, 18:27

Istoricul Vladimir Bogosavlievici a rememorat rolul pe care Canalul Morii l-a avut într-un trecut nu prea îndepărtat în viața Clujului.

Acest curs de apă a fost acoperit cu dale de beton în zona străzii Barițiu în anii 1986 – ’87. Decizia a fost luată de autoritățile comuniste în momentul când au construit linia de tramvai între cartierul Mănăștur și zona industrială a orașului.
Administrația locală are în plan ca, în următorii doi ani, Canalul Morii să fie reintegrat în arhitectura zonei centrale a orașului.
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, arată că dezvelirea Canalului Morii în zona străzii Barițiu se va face odată cu modernizarea Parcului Ion Luca Caragiale:

Vom descoperi Canalul Morii, al cărui traseu a fost acoperit în zona centrală cu o dală de beton. Prin punerea în valoare al acestui al doilea curs de apă ca importanță din oras, el devine parte integrantă a parcului, să ne putem bucura inclusiv de varietatea de păsări care își fac veacul pe Canalul Morii. Vom amenaja și sistematiza acest braț al Someșului Mic, pentru a facilita accesul pietonal la luciul de apă. Avem în vedere inclusiv amenajări peisagistice specifice cursurilor de apă. (Dan Tarcea)

Istoricii sunt de părere că, în această zonă a Clujului, Canalul Morii – sau Canalul Morilor – a făcut dintotdeauna parte din viața localității. Istoricul Vladimir Bogosavlievici vorbește de posibilitatea ca încă din perioada romană canalul să fi fost integrat în sistemul de apărare al cetății Napoca:

Există această ipoteză că, în timpul romanilor, era folosit acest braț al Someșului ca o graniță naturală, pentru că reprezenta granița de Nord a coloniei Napoca. Dar, ceea ce este sigur este că in Evul Mediu, în secolele XV – XVI, cursul acesta al Someșului era tot granița de Nord a orașului, se afla în exteriorul zidurilor cetății și după el mai exista un zid care făcea parte din sistemul de aparare al orașului. Clujenii, în acea perioadă, ii spuneau, și nu numai în acea perioadă, chiar pînă in secolul XIX, Someșul Mic. Deci asta era denumirea Canalului Morii. (Vladimir Bogosavlievici)

Ipoteza ca acest braț al Someșului să fi fost folosit încă din perioada romană este foarte plauzibilă. În zona străzii Barițiu, malul drept al Canalului Morii abundă în descoperiri din acea perioadă. Viceprimarul Dan Tarcea promite că, odată cu modernizarea Parcului Caragiale, vestigiile vor fi puse simbolic în valoare:

Proiectul de refacere a Parcului Ion Luca Caragiale prevede plantarea a 44 de noi exemplare de arbori din diferite specii, care vor fi alese avându-se în vedere specificul lor estetic, astfel încât să se încadreze în peisajul urban pe care îl avem în zona parcului. Vom dota parcul și cu mobilier urban, vom avea șezlonguri urbane, vom avea bănci pentru o persoană, bănci pentru două și trei persoane, vom avea o bancă circulară din piatră, rastele pentru biciclete – 14 bucăți, vom amplasa și un grup sanitar automat.
De asemenea, vor fi montate panouri de informare pentru descoperirile arheologice, pentru că avem o zonă încărcată de istorie și considerăm că trebuie să existe și această componentă de a învăța și de a ști ce anume a fost cândva acolo. (Dan Tarcea)

Un total de 12.000 de metri pătrați cuprinde proiectul de modernizare a acestei părți din zona centrală a Clujului. Municipalitatea are în vedere atât reamenajarea Parcului Caragiale, cât și reabilitarea străzilor Octavian Petrovici și Gheorghe Barițiu, care delimitează la Sud respectiv la Nord zona verde.
Investițiile sunt evaluate la 25 de milioane de lei. În toamnă vor fi scoase la licitație lucrările de proiectare și execuție, iar durata de implementare a proiectului este de 24 de luni.

 

Mihai Miclăuș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Plan de intervenție pe drumurile județene pe timpul iernii
De prin Cluj miercuri, 16 octombrie 2024, 10:47

Plan de intervenție pe drumurile județene pe timpul iernii

Consiliul Judetean Cluj nu vrea ca prima zapada sa ia institutia pe nepregatite, asa ca, de la inceputul acestei saptamani, a fost activat...

Plan de intervenție pe drumurile județene pe timpul iernii
Culture and Well-being Forum 2024: Arta pe rețetele medicale
De prin Cluj marți, 15 octombrie 2024, 13:57

Culture and Well-being Forum 2024: Arta pe rețetele medicale

Cum ar fi dacă doctorii și asistenții sociali ar prescrie artă? Aceasta este întrebarea pe care o explorează cea de-a șasea ediție a Culture...

Culture and Well-being Forum 2024: Arta pe rețetele medicale
BikeMarathon – concurs caritabil de ciclism
De prin Cluj marți, 15 octombrie 2024, 12:21

BikeMarathon – concurs caritabil de ciclism

Startul competiției va avea loc în zona Parcului Etnografic Cluj-Napoca, iar traseul se va întinde pe potecile pitorești ale Pădurii Hoia,...

BikeMarathon – concurs caritabil de ciclism
Cum se acordă ajutorul de încălzire
De prin Cluj marți, 15 octombrie 2024, 11:45

Cum se acordă ajutorul de încălzire

Clujenii pot depune până marți, 15 octombrie, cereri pentru obținerea ajutorului de încălzire pentru sezonul rece.     Persoanele singure...

Cum se acordă ajutorul de încălzire
De prin Cluj marți, 15 octombrie 2024, 10:50

Cum vom obține un loc de parcare din 2025?

Începând din 2025, clujenii nu mai trebuie să depună anual cereri pentru obținerea unui loc de parcare, a precizat marți, 15 octombrie, la...

Cum vom obține un loc de parcare din 2025?
De prin Cluj marți, 15 octombrie 2024, 10:14

La Cluj-Napoca se măresc tarifele la salubritate

În Cluj-Napoca și în alte 40 de localități din județ vor crește semnificativ tarifele la serviciile de salubritate prestate de firma Supercom....

La Cluj-Napoca se măresc tarifele la salubritate
De prin Cluj luni, 14 octombrie 2024, 14:22

Premieră la Teatrul Puck

Pe scena Teatrului de Păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca va avea loc marți, 15 octombrie, la ora 17.00 premiera piesei ”Fun fact”, inspirată...

Premieră la Teatrul Puck
De prin Cluj luni, 14 octombrie 2024, 12:59

Metroul de la Cluj scos din PNRR

Metroul de la Cluj va fi scos din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar s-a găsit finanţare din Programul de Transport şi din...

Metroul de la Cluj scos din PNRR