Prima pagină » De prin Cluj » Proiectul după care se va face reabilitarea și modernizarea Parcului Feroviarilor, finalizat
Proiectul după care se va face reabilitarea și modernizarea Parcului Feroviarilor, finalizat
Parcul Feroviarilor, foto: facebook Emil Boc
Proiectul după care se va face reabilitarea și modernizarea Parcului Feroviarilor a fost finalizat. Până la sfârșitul acestui an va fi scoasă la licitație execuția lucrărilor, care se vor întinde pe o perioadă de aproape doi ani.
Articol editat de DSRNetworkAdmin,
12 august 2020, 15:56 / actualizat: 12 august 2020, 17:33
Proiectul după care se va face reabilitarea și modernizarea Parcului Feroviarilor a fost finalizat. Până la sfârșitul acestui an va fi scoasă la licitație execuția lucrărilor, care se vor întinde pe o perioadă de aproape doi ani.
Parcul Feroviarilor va fi refăcut după un proiect selectat în urma unui concurs internațional de soluții. Arhitecții care au lucrat la proiectarea acestei zone verzi a Clujului și-au terminat treaba și au predat primăriei întreaga documentație necesară. Municipalitatea lucrează acum la caietul de sarcini pentru licitația care va stabili executantul lucrărilor.
Viceprimarul Dan Tarcea arată că valoarea acestei investiții depășește zece milioane de euro:
Parcul Feroviarilor se întinde pe o suprafață de 21,3 ha. Pentru acest obiectiv avem proiectul tehnic și suntem în faza de elaborare a caietului de sarcini pentru licitația de execuție. Valoarea estimată a proiectului este de 58,9 milioane de lei și, practic, în acest moment suntem pregătiți să dăm drumul la licitația pentru execuție. Ca termen pentru finaliazarea acestei investiții noi am propus 22 de luni, pentru că suntintervenții extrem de serioase pe care trebuie să le facem în zonă. (Dan Tarcea)
Fondurile europene sunt, în principal, vizate pentru finanțarea lucrărilor la Parcul Feroviarilor.
Din cele 80 de miliarde de euro pe care România le va primi, peste o treime sunt destinate proiectelor de mediu, inclusiv extinderii zonelor verzi și îmbunătățirii calității vieții.
Primarul Emil Boc asigură că municipiul Cluj-Napoca are pregătite proiectele și mai așteaptă doar deschiderea axelor de finanțare pentru a cere bani europeni:
România a obținut 80 de miliarde de euro. De aici, evident că o bună parte vor fi absorbiți și de autoritățile locale. Iar noi, la Cluj, suntem pregătiți să atragem cât mai mult din acești bani, pentru a crește, în continuare, calitatea vieții în municipiu. Extinderea și modernizarea spațiilor verzi, a parcurilor, este una dintre direcțiile prioritare pe care le avem și pentru care vrem să atragem banii europeni.(Emil Boc)
Odată cu reabilitarea Parcului Feroviarilor vor fi modernizate și vecinătățile acestui spațiu.
Viceprimarul Dan Tarcea arată că inclusiv malurile Someșului au fost incluse în acest proiect și vor fi refăcute odată cu parcul:
Au fost prevăzute patru obiective de investiții. Obiectivul numărul 1 are în vedere modernizarea Parcului Feroviarilor, care are o suprafață de 53.000 mp, cu construire de pavilioane și reconfigurare de alei. Obiectivul numărul 2 este amenajarea străzii Parcul Feroviarilor, obiectivul 3 are în vedere amenajarea malurilor râului Someș, în zona unde sunt adiacente Parcului Feroviarilor, iar obiectivul 4 prevede realizarea de pasarele pietonale peste Someș, astfel încât să putem integra Parcul Feroviarilor în viitorul proiect pe care îl avem pentru amenajarea completă a malurilor râului Someș. (Dan Tarcea)
Zone cu apă, spații de relaxare, poduri pietonale peste Someș, terenuri pentru sport și locuri de joacă pentru copii sunt prevăzute în proiectul de refacere a zonei parcului.
Viceprimarul Dan Tarcea spune că Parcul Feroviarilor ar trebui să devină o alternativă la Parcul Central Simion Bărnuțiu:
În Parcul Feroviarilor mobilierul urban existent se va înlocui cu mobilier nou, vor fi rastele pentru biciclete la cele două intrări principale în parc, vom monta vitrine iluminate în diverse zone ale parcului, vor fi cișmele din oțel pentru apă, vom aduce echipamente specifice locului de joacă, vom avea zone dedicate pentru aparatele de fitness și pentru jocuri de masă, gen șah, table sau cărți, va fi iluminat general și arhitectural, vor fi instalații de alimentare cu apă și pentru irigații, practic va fi un parc modern, în care toți clujenii să se poată bucura și, până la urmă, ne propunem să creem și o alternativă la Parcul Central Simion Bărnuțiu, care, în zilele frumoase de week-end, devine neîncăpător pentru clujeni. (Dan Tarcea)
Sfârșitul anului 2022, începutul lui 2023 este cel mai optimist termen pentru terminarea lucrărilor de refacere a Parcului Feroviarilor. Termenul este atât de lung pentru că la licitația pentru execuția lucrărilor câștigătorul poate fi desemnat cel mai devreme până în primăvară, după care constructorul are nevoie de 22 de luni pentru execuția tuturor lucrărilor.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.