Parcul Est: Primăria renunță la aquapark, dar promite o grădină publică pentru clujeni
În acest perimetru, primăria ar fi dorit să amenajeze și un aquapark, dar a renunțat definitiv la proiect, în urma protestelor mai multor activiști de mediu.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 16 august 2020, 12:33 / actualizat: 26 august 2020, 12:52
Parcul Est are o suprafață de 45,4 hectare. Dorim să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei estice a municipiului Cluj-Napoca. Urmează să fie lansat concursul de soluții pentru a putea vedea cea mai bună variantă a modernizării Parcului Est. Practic în această toamnă vom avea concursul de soluții, astfel încât să putem trece la următoarea etapă. (Dan Tarcea)
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, anunță că administrația locală este pregătită să demareze procedurile pentru amenajarea Parcului Est.
În primă fază, va fi organizat un concurs internațional de soluții, în urma căruia va fi stabilită arhitectură finală a acestei noi zone verzi.
Viceprimarul Dan Tarcea prezintă așteptările municipalității de la arhitecții și proiectanții care se vor înscrie la concurs:
Ne propunem să protejăm zona, să identificăm câteva motive inovatoare de interacțiune vizuală și auditivă cu biotipul protejat, fără a-i perturba procesele naturale, să facem o amenajare peisageră a unor zone de protecție, care să medieze relația între grădina publică și biotipul care trebuie conservat, să facem o amenajare a funcțiunilor de grădină publică, cu toate dotările și echipamentele necesare și aici discutăm de alei, locuri de odihnă, terenuri de joacă, locuri pentru activități sportive adecvate, iluminat public modern. De asemenea, vom rezolva cu această investiție și accesibilitatile și legăturile cu spațiile publice construite și plantațiile învecinate. Nu în ultimul rând ne propunem să integrăm și malurile Lacului 3 în acest proiect.
Amenajarea Parcului Est este o investiție de durată, în condițiile în care numai proiectarea este estimată să dureze un an. Reprezentanții municipalității își propun ca, cel puțin o parte din sumele necesare, să fie atrase din fonduri europene.
Viceprimarul Dan Tarcea arată însă că și administrația locală se pregătește de cheltuieli serioase. Din totalul terenului pe care se va întinde parcul, primăria deține cu puțin peste un sfert din suprafață, iar pentru restul sunt necesare exproprieri:
Pentru acest proiect va trebui să facem și câteva exproprieri, pentru că o mare parte din această suprafață este în proprietate privată. Primăria municipiului Cluj-Napoca are în acest moment 12,5 hectare din această suprafață, iar diferența până la 45 de hectare va trebui să fie expropriată. (Dan Tarcea)
Primăria a luat o decizie finală și în privința aquaparkului pe care anunțase că îl va amenaja într-o extremitate a zonei verzi. Inițiativa atrăsese nemulțumirea mai multor activiști de mediu, dar și a unor locuitori din zonă. Cu toate că configurația terenului se preta pentru construcția unui aquapark, viceptimarul Dan Tarcea declară că investiția nu va mai fi realizată aici, ci va fi căutat un alt spațiu pentru ea:
Am decis să mutăm aquaparkul pe o altă locație pentru că, în urma dezbaterilor publice pe care le-am avut, toate concluziile au fost că nu e potrivit să facem un aquapark acolo. Terenul era potrivit, să spun așa, din punct de vedere constructiv pentru o astfel de investiție, dar am considerat că trebuie să facem o zonă verde mult mai mare, mult mai extinsă, astfel încât am decis să mutăm aquaparkul din zona respectivă. (Dan Tarcea)
Parcul Est urmează să fie amenajat în zona Coloniei Sopor, în continuarea actualei baze sportive de la capătul cartierului Gheorgheni.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.