Ministrul Sănătății, în vizită la Spitalul Municipal din Oradea [AUDIO]
Ministru Sănătății, Nelu Tătaru, s-a aflat astăzi într-o vizită inopinată de lucru în Bihor, unul dintre județele cu cele mai multe cazuri de COVID–19.
Articol editat de cristina.rusu, 18 august 2020, 15:34
Ministru Sănătății, Nelu Tătaru, s-a aflat astăzi într-o vizită inopinată de lucru în Bihor, unul dintre județele cu cele mai multe cazuri de COVID–19.
Acesta a efectuat o vizită la Direcția de Sănătate Publică Bihor cu scopul de a urmări anchetele epidemiologice derulate de aceasta, având în vedere evoluția cazurilor din ultimele săptămâni. De asemenea, acesta a purtat discuții cu primarul Ilie Bolojan, cu prefectul Dumitru Țiplea și cu membrii ai comitetului județean pentru coordonarea intervenției. În final acesta a făcut o evaluare la nivelul Spitalului Municipal ,,Dr. Gavri Curteanu” (spital suport covid pentru cei cu Patologie Covid 19).
La nivelul județului Bihor sunt înregistrate 45 de cazuri noi la 1.700 de cazuri în total, într-un trend ușor descrescător. Ținem cont și de decizia CNSU de aseară prin care anumite regiuni din Spania au niște restricții la întoarcerea în România și sperăm că, în următoarea perioadă, să avem o scădere a numărului de cazuri la nivelul unităților medicale pregătite pentru patologie covid, după cum pregătite și pentru patologie non covid – Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
În urma vizitei, Tătaru a declarat că în Bihor nu sunt probleme deosebite:
La nivelul județului Bihor nu a fost niciodată o problemă cu medicamentele, echipamentele sau materialele sanitare, aici având şi aportul primăriei locale şi a factorilor din administraţia publică locală, care au suplimentat ceea ce nu reușeau spitalele să realizeze, a declarat Nelu Tătaru.
Tătaru a arătat că, la nivel național, peste 4.000 de persoane din corpul medical sunt infectate cu Covid 19, dintre acestea 2.000 sunt din rândul personalului auxiliar superior și 1.700, din rândul personalului mediu sau din cel al persoanelor angajate temporar:
Nu pot spune că ducem lipsă, dar nu trebuie să ne lăsăm la această bază. Personalul medical a făcut față în această perioadă. Dar dacă noi cei care ar trebui să respectăm niște reguli ne lăsăm doar pe personalul medical, vom ajunge să colmatăm acest sistem.
Această pandemie nu se tranșează în spitale, ci în prespital, acolo unde avem o transmitere comunitară accentuată și unde avem și un număr de cazuri. Avem, deci, două surse: turismul și activitatea economică, dar respectând niște reguli, putem limita această transmitere și putem avea o scădere a numărului de cazuri și atunci avem și o degajare a patologiei din spitale, a mai avertizat Tătaru.
Referitor la relaxarea populației ministrul Sănătății a spus că s-a trecut de ,,o nouă cocoasă a primului val al pandemiei și a subliniat că numărul de paturi la Terapie Intensivă a crescut la nivel național de la 830 de paturi, în urmă cu două săptămâni, la 1.034 de paturi complet utilate la ora actuală.
Suntem la 473 de cazuri în Terapie Intensivă. Este momentul pe care îl putem gestiona, dar nu lăsăm doar în baza corpului medical – Nelu Tătaru.
Tătaru a apreciat și felul în care sunt gestionate anchetele epidemiologice de către Direcția de Sănătate Publică Bihor și a lăudat implicarea inclusiv a medicilor școlari în aceste anchete.
Se munceşte! Se munceşte mult. La sfârșitul pandemiei vom trage o linie. Faptul că sunt ţinute în frâu anchetele epidemiologice, faptul că participă şi medici şcolari care participă, că avem peste 50 de anchete epidemiologice pe zi și sunt făcute în termen de 24 de ore, este un rezultat bun, a apreciat ministrul.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.