Am revenit după o pauză destul de lungă, un concediu bine-meritat și un Tiff atipic. Așa că, săptămâna asta mai piano, că încă mai am nisip în papuci, ar zice un cântec celebru, chiar dacă nu am ajuns nici la Tarnița în astea două săptămâni de concediu.
Articol editat de cristina.rusu,
19 august 2020, 06:00 / actualizat: 19 august 2020, 8:37
Am revenit după o pauză destul de lungă, un concediu bine-meritat și un Tiff atipic. Așa că, săptămâna asta mai piano, că încă mai am nisip în papuci, ar zice un cântec celebru, chiar dacă nu am ajuns nici la Tarnița în astea două săptămâni de concediu.
Da’ nu-i bai! Nu-i nici primul și nici ultimul concediu în care nu ajung la mare. Oricum, cea mai mare bucurie anul ăsta nu a fost concediul, ci faptul că s-a ținut Tiff-ul, că despre el vreau să vă zic una-alta.
Cel mai ciudat s-au simțit fanii Untold-ului, că s-au trezit cu Tiff-ul în weekend-ul în care trebuia să migreze și veverițele din parcul central. Sigur că se știa de dinainte, doar că, din cauza numărului în continuă creștere de îmbolnăviri, s-a stat cu riscul de anulare până cu 2 zile înainte.
Ca într-un film american, glonțul ne-a trecut pe la ureche și noi, clujenii, am avut parte de un festival super fain, dar atipic. Atipic, ceea ce nu înseamnă neapărat mai rău, au contraire! Am avut parte de mult mai multe locații de proiecție în aer liber, am stat mai aerisiți și așa am descoperit multe locuri noi și faine în Cluj și din împrejurimi. Am avut parte de proiecții în te-miri-ce curți de școli, licee și facultăți, am constatat că orice open space curat și frumos poate, la un moment dat, să devină un mic furnicar de manifestări artistice.
În alte țări, în care administrația are puțin mai multă viziune, niciun metru pătrat de gazon, de hală dezafectată sau gară părăsită nu rămâne neexploatat. În Marseille, cel mai important punct cultural este Friche la Belle de Mai, o fostă fabrică de tutun din ghetou, transformată în hub cultural multi-etnic. Parisul, Berlinul și exemplele pot continua, nicio capitală nu a căzut pradă în totalitate dezvoltatorilor imobiliari și a reușit să salveze, prin artă și cultură, o părticică din moștenirea lor urbană. Așa că, din punctul ăsta de vedere, Tiff-ul de anul ăsta a făcut minuni și ne-a deschis lumi noi, nouă, organizatorilor de evenimente outdoor.
Apoi, ca-n fiecare an, noi, cei de la Clubul Gastronomic Transilvan, ne-am ocupat de o parte din mâncarea pentru festival. Evident că, de data asta, totul a decurs mai altfel. Adică, așa cum le-am spus unor invitați, a fost primul an în care ambalajele au fost mai scumpe decât mâncarea pe care o serveam în ele. Nu de fiță, ci de siguranță, așa am decis să servim mâncarea în cadrul acestor mici pop-ups-uri de maxim 30 de persoane, care s-au întâmplat prin tot felul de locuri pe parcursul festivalului. Fiecare porție a fost ambalată individual, la fel ca și fiecare felie de pâine și la fel ca și fiecare tacâm. Toate ambalate și sigilate, servite de oameni profesioniști și responsabili, echipați cu mănuși, măști și uniforme.
Tot anul ăsta a fost prima dată când rulota noastră nu a mirosit a mâncare, ci mai degrabă a dezinfectat, lucru care nu ne-a plăcut în mod deosebit, dar ne-a făcut să fim liniștiți, atât noi cât și invitații noștri. Deci se pare că nu a venit sfârșitul lumii, nu încă și nu pentru toate manifestările culturale.
Sigur că suferim și că o să mai vedem manifestări dragi nouă amânate, dar haideți să fim pozitivi și să ne amintim de Tiff-ul de anul ăsta. S-a întâmplat, s-a întâmplat chiar bine și frumos.
Keep the faith, este important! Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la Felia de Cluj!
Chef Horia Șimon
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.