Radio Cluj…la modă: Moda la vârsta a treia – partea I
Ca să fim foarte preciși, ce înseamnă, de fapt vârsta a treia?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 august 2020, 06:00 / actualizat: 20 august 2020, 10:28
Cercetătorii situează actualmente vârsta a treia undeva în preajma perioadei de 70 de ani și după, deoarece delimitările vârstelor s-au modificat radical în epoca actuală.
Vârsta a doua este identificată undeva în jurul a 55 de ani, deși în trecut aceasta începea pe la 36 de ani. Observăm astfel că dacă în trecut o persoană era considerată vârstnică aflată în al cincilea deceniu de viață, lucrurile s-au schimbat simțitor.
Probabil și poveștile spuse la gura sobei, odinioară, considerau drept babe femei care nu ajunseseră încă la 70 de ani.
Granițele între tinerețe, maturitate și senectute au devenit destul de fragile datorită modificării societății în care trăim și așteptărilor sale vis-a-vis de prestația fiecărui individ.
Vârsta exprimată în cifre a ajuns să nu mai însemne strict un număr ci include tot soiul de alți parametri, demni de a fi luați în considerare atunci când facem referire la momentul existențial în care o persoană se află.
Și în modă, această tendință a inclusivității și valorizării vârstei a treia este din ce în ce mai prezentă. Modul cum ne raportăm la vârsta a treia ține de specificul civilizației în care ne manifestăm și de educație.
Baba și moșul sunt personaje de poveste, care trăiesc la țară și se îmbracă modest și cenușiu. Dacă înlocuim aceste două categorii cu altele, mai demne, gen senior sau senioară perspectiva se schimbă și vizualul la fel.
Nu voi face o critică a modului cum senioarele românce aleg să se îmbrace pentru că nu acesta este țelul, deși aș avea ce să aduc în discuție. Vestimentația are legătură directă cu personalitatea purtătorului, cu gradul de educație și cu stilul de viață așa cum v-am mai povestit.
Am avut ocazia să cunosc și să creez ținute speciale pentru femei cochete care nu înțelegeau să se păstreze în zona cenușii în cap,așa cum societatea românească ar eticheta vârsta a treia.
Media româncelor senioare suferă exact de același sindrom ca și celelalte două vârste: cantonarea în niște tipare sau norme, așa zis prestabilite de societate. Ai depășit o anumită vârstă nu mai poți purta culoare sau lungimi indecente. Nu mai vorbim de croiuri. Unul dintre marile deservicii este cel pe care și-l fac femeile însele, în privarea de anumite culori sau modele care le-ar putea conferi aura unei vârste mai tinere.
Adoptarea culorilor închise, terne, pentru că așa se cade, cică, este, din start o mare greșeală. Pentru ca o culoare închisă să favorizeze un ten acesta trebuie să fie luminos, deschis, sinonim cu tinerețea.
Tenul după o anumită vârstă își pierde din strălucire iar o culoare puternică este exact remediul potrivit pentru înviorare. Am demontat un mit.
Să trecem mai departe: nu are rost să mai achiziționăm articole noi, sunt bune cele vechi din vremurile de glorie. Eroare deplină. Țesăturile au și ele viața lor iar aspectul de demodat, vechi sau uzat este indicația pentru aprecierea de care te bucuri tu în ochii tăi.
A fi senior nu trebuie să fie echivalentul renunțării, dar înțeleg perfect că este vorba despre o mentalitate adânc înrădăcinată în subconștientul românesc colectiv. Pretextul puținelor ocazii de expunere nu stă nici acesta în picioare pentru că stilul vestimentar este prezent oriunde chiar și între cei patru pereți ai locuinței.
Mai multe detalii încurajatoare săptămâna viitoare!
Vă las cu bine!
Călina Langa, fashion designer
Fotocopii din revista L Officiel de la Mode et de la Couture octombrie 2016
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.