Știați că există pietre vii care cresc, respiră și se înmulțesc? [FOTO]
Misterul pietrelor care cresc, respiră și se înmulțesc
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 august 2020, 06:00 / actualizat: 20 august 2020, 23:52
Deși pot părea normale, la prima vedere, mineralogii au descoperit secretele acestor roci. Pietrele sunt alcătuite dintr-un nucleu de piatră dură, plus nisip cimentat. Specialiștii au indicat că au o vechime de șase milioane de ani. La început erau pietricele mici, iar astăzi măsoară până la 10 metri. Cu toate acestea, ei au explicat că ele nu cresc repede, ci durează și o mie de ani până ajung la 4 – 5 centimetri. Creșterea acestor pietre se datorează faptului că absorb apă, în special cele care au carbonat de calciu. Dar nu se știe cum creează materie nouă.
Pentru acest studiu, oamenii de știință au tăiat pietrele pe jumătate și au descoperit că sunt făcute din nisip cimentat și săruri minerale. În plus, au observat niște inele ciudate, similare cu cele găsite în copaci. De aceea, cercetătorii consideră că este vorba despre o „formă de viață anorganică”.
Trovanții capătă forme diferite pe măsură ce cresc, pot fi cilindrici, nodulari sau sferici, cu o suprafață netedă și fără margini. Potrivit cotidianului „Clarín”, pietrele care cresc se pot rostogoli. Unii consideră că acest lucru se datorează unui magnetism ciudat sau că în această regiune există vortexuri energetice. Trovanții au fost descoperiți la începutul anilor 1940, analizându-se stâncile împrăștiate în vale, care lăsau urme ca și cum s-ar fi deplasat. Mărimile variază, unele sunt mici, iar altele pot cântări până la 320 kg.
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj (Eu Aleg România)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.