Ascultă Radio România Cluj Live

Cât de tare afectează noul coronavirus, inima

Este mult mai mult decât ne-am temut, susţine Eike Nagel, directorul Institutului de Imagistică Cardiovasculară Experimentală de la Spitalul Universitar din Frankfurt.

Cât de tare afectează noul coronavirus, inima

Articol editat de cristina.rusu, 23 august 2020, 12:00 / actualizat: 23 august 2020, 13:54

Echipa din jurul cardiologilor Eike Nagel și Valentina Puntmann a examinat, în cadrul studiului, 100 de pacienți vindecați de coronavirus. Printre altele, au stocat imagini RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) care vizau inimile subiecților. La 78 de pacienți au detectat modificări inflamatorii ale inimii, iar la aproximativ 60 de pacienți au diagnosticat o inflamație activă a mușchiului cardiac.

Este un rezultat prin care oamenii de știință au provocat îngrijorare la nivel mondial. Am vrut să împărtășim cât mai repede descoperirile, spune Valentina Puntmann, ea și echipa ei fiind preocupați să nu piardă timp. Cercetătorii au rezumat și publicat în câteva zile rezultatele studiului, pentru a îi face pe medicii din întreaga lume conștienți de problemă și pentru a-i determina să caute forme adecvate de terapie.

În ciuda câtorva erori statistice minore, potrivit cercetătorilor descoperirea principală a studiului rămâne aceeași: boala provocată de coronavirus, chiar într-o formă ușoară și fără simptome, poate dăuna inimii. În prezent, cercetătorii presupun că noul coronavirus declanșează un proces autoimun dăunător, care provoacă probleme cardiace.

Majoritatea celor care au luat parte la studiu au avut doar simptome ușoare. 67 dintre subiecți au declarat că s-au vindecat acasă, iar 33 dintre cei infectați au avut nevoie de spitalizare și doi au primit ventilare artificială. 47 de femei și 53 de bărbați s-au oferit voluntari drept subiecți de testare în urma unui apel adresat de clinica universitară, cei mai mulți dintre subiecți având între 30 și 50 de ani.

Cercetătorii au stocat imagini cardiace de la alți 100 de participanți la studiu, care nu au fost depistați ca având coronavirus. Cei din acest grup au fost selectați astfel încât să se potrivească în ceea ce privește vârsta, sexul, bolile anterioare și greutatea cu pacienții care au avut virusul.

Modificările identificate la nivelul inimii, pe care majoritatea pacienților anterior infectați le au, sunt deocamdată doar observații, „observații terifiante”, cum spune Eike Nagel. Rezultatul nu este, însă, unul surprinzător, deoarece mulți dintre pacienți s-au plâns de simptome nespecifice după ce au trecut prin manifestarea bolii generate de coronavirus, spune cardiologul Eike Nagel și relatează despre un tânăr care acum obosește foarte tare când urcă scările pe care obișnuia să le sară.

Participanții la studiu în cazul cărora s-au observat modificări cardiace sunt în prezent îngrijiți de clinica universitară. Totuși, în multe dintre cazuri, pacienților nu li se poate oferi încă un tratament standardizat, spune Eike Nagel, deoarece inflamația mușchilor cardiaci a fost diagnosticată prin RMN într-un stadiu foarte timpuriu. În principiu, acest lucru este bun, dar și destul de atipic pentru tabloul clinic. De obicei, pacienților li se punea un astfel de diagnostic numai după ce dezvoltau simptome exacte, când inflamația se afla într-un stadiu foarte avansat, pentru care sunt utilizate medicamente puternice, posibil prea puternice pentru inflamația ușoară identificată în urma studiului.

În medicină, de multe ori așteptăm până când oamenii vin cu simptome care se încadrează într-un tablou clinic tipic. Rareori reparăm sau prevenim, afirmă, în mod critic, Eike Nagel. Cercetătorii doresc să continue studiile, pentru a dezvolta tratamente care să funcționeze fie asupra unei inflamații a mușchilor cardiaci, inflamație diagnosticată precoce, fie care pot fi administrate profilactic.

Cercetătorii sunt siguri, însă, de un lucru: dacă este netratată, o astfel de inflamație poate duce la insuficiență cardiacă. În mod surprinzător, pe mulți dintre participanții la studiu i-a liniștit rezultatul, pentru că în sfârșit știau de ce mai au încă simptome neplăcute, după cum spune Valentina Puntmann.

Avem grijă de ei, învățăm împreună. Cei doi cardiologi germani speră că studiul poate fi continuat și în alte locații, fapt care să prevină posibilele concluzii greșite.

Nu va ajuta să considerăm bolnav de inimă pe oricine nu se simte complet vindecat după coronavirus, spune cardiologul Eike Nagel. Uneori este nevoie doar de timp pentru o recuperare completă și asta poate dura foarte mult.

 

RADOR

Foto: arhivă Radio Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Incredibila poveste a lui Andrei
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 00:00

Incredibila poveste a lui Andrei

Andrei, un român în vârstă de 36 de ani, care deține o pescărie renumită în Roma, capitala Italiei, a ajuns în atenția presei locale după...

Incredibila poveste a lui Andrei
Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 12:00

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece

În lunile reci, pielea noastră este expusă provocărilor, din cauza temperaturilor scăzute, vântului şi aerului uscat. Pentru a păstra pielea...

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 11:36

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze

O aeronavă a companiei Southwest Airlines care se pregătea de decolare de pe aeroportul Dallas Love Field a fost lovită de un glonț, incident în...

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 00:00

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu

British Museum a anunţat că va primi 1.700 de piese din ceramică chinezească renumite pe plan internaţional, în valoare de circa 1 miliard de...

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 18:00

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani

O descoperire arheologică recentă din Germania a entuziasmat cercetătorii din întreaga lume: o cameră funerară celtică perfect conservată,...

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 12:00

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!

Multe persoane obișnuiesc să se culce noaptea târziu, de obicei, la ora 24:00 noaptea, sau chiar 1:00 dimineața, ori mai târziu.   La ce...

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 10:29

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri

Ananasul este astăzi un fruct devenit banal, prezent în toate colţurile lumii, dar între secolele 16 şi 18 avea o valoare comercială atât de...

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 00:00

Un celebru smarald a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record

Un smarald de 37 de carate, numit după proprietarul său original, Aga Khan, a fost vândut la licitaţie pentru aproape 9 milioane de dolari,...

Un celebru smarald a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record