A fost primul James Bond din istoria cinematografiei, interpretând în 7 filme cunoscutul personaj. În mai multe sondaje a fost votat drept cel mai mare scoţian în viaţă. Îi spunem la mulţi ani lui Sean Connery, care împlineşte 90 de ani.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
25 august 2020, 06:00 / actualizat: 25 august 2020, 8:34
A fost primul James Bond din istoria cinematografiei, interpretând în 7 filme cunoscutul personaj. În mai multe sondaje a fost votat drept cel mai mare scoţian în viaţă. Îi spunem la mulţi ani lui Sean Connery, care împlineşte 90 de ani.
Thomas Sean Connery s-a născut în Edinburg, în 1930. Era foarte mic de înălţime în copilărie, dar în adolescenţă a început să crească vertiginos, ajungând în final, la 18 ani, la înălţimea de 2 metri. La 16 ani s-a alăturat Marinei, perioadă din care datează şi primul său tatuaj, cu inscripţia Scotland Forever. A lucrat, printre altele, ca şofer pe un camion, ca lăptar, ca model pentru elevii unei şcoli de artă şi… ca lăcuitor de sicrie. A început să facă sală de la 18 ani şi, în anii ’50, era un concurent regulat în cadrul competiţiilor Mr. Universe. În timpul unei competiţii a auzit de o audiţie pentru spectacolul South Pacific. Connery a obţinut atunci un rol secundar, cu un salariu de 14 lire pe săptămână.
După afirmarea pe scena teatrului din Oxford, Connery a început să primească roluri minore de televiziune. În 1957 şi-a angajat un agent care să-i faciliteze intrarea în producţii pentru marele ecran. Primul său rol cinematografic a fost un gangster cu probleme de vorbire în pelicula No road back. Punctul de cotitură al carierei sale l-au reprezentat filmele James Bond, lansate în perioada 1962-1971. Alegerea sa în acest rol a fost iniţial dezaprobată de Ian Fleming, autorul seriei, care dorea ca agentul secret să aibă o înfăţişare ceva mai rafinată, nu cea a unui scoţian musculos de 2 metri.
A jucat în filme regizate de Alfred Hitchcock, dar şi într-o repovestire a istoriei lui Robin Hood, alături de Audrey Hepburn. În anii ’80 a început să accepte roluri care-l puneau în ipostaza de mentor al personajului central, precum în pelicula Highlander. Filmul The untouchables, lansat în 1987, i-a adus singurul Oscar, pentru cel mai bun actor într-un rol secundar. A refuzat un rol în Matrix, dar şi interpretarea lui Gandalf în Stăpânul inelelor, retrăgându-se în final din lumea cinematografiei în 2006.
Andrea Nagy
Foto: Wikimedia Commons
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.