Felia de Cluj: Ce se mai întâmplă nou prin piață? [AUDIO]
De câțiva ani buni, Transilvania Gastronomică este cam singurul festival dedicat gastronomiei locale, și când zic festival nu mă refer la diversele tipuri de adunări de proțapi prin parcările diverselor mall-uri și supermarketuri. Ca să înțelegem mai bine diferența dintre un festival gastronomic și orice altă mișcare la care se ascultă muzică și se mănâncă mici, o să-mi permit să vă expun 2-3 idei principale:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 august 2020, 06:00 / actualizat: 26 august 2020, 7:50
1. activitățile din cadrul unui festival dedicat sunt specifice și sunt susținute de experți; de obicei experții sunt persoane al căror cv și background este foarte susținut de educație, diplome, realizări și experiență.
2. activitățile au caracter educațional și nicidecum de cancan, ele se țin în locații dedicate și nu în pauzele dintre două cântări, pe lângă niște scene improvizate.
3. un festival gastronomic nu întotdeauna are și un caracter competițional; unele festivaluri, dar mai ales conferințele de gen au caracter pur educațional.
4. un festival educațional nu ține neapărat să adune un număr mare de participanți; se merge, mai degrabă, pe principiul puțin, dar de calitate; un act educațional nu se poate adresa, în condiții optime, unei mase mari de oameni, astfel încât să aibă și un impact pozitiv.
5. de obicei, dar nu întotdeauna, o manifestare de acest fel nu are sponsori oficiali mari corporații sau mari retaileri.
Pentru că diferențele sunt infinite, nu o să mai pierdem timp să le enumerăm ci, mai degrabă, o să înșiruim o parte din activitățile ce se desfășoară de obicei în cadrul festivalului.
Evenimentul se desfășoară pe o perioadă de 3 zile, fiecare zi este împânzită de ateliere/ workshopuri susținute de diverși profesioniști din breaslă. Aici vorbim de bucătari, de măcelari, oameni de media sau de marketing, iar anul ăsta, fiind unul mai nișat (festivalul este dedicat în totalitate pâinii), atelierele sunt susținute de brutari, de profesioniști care cultivă cereale, dar și de specialiști în educație.
Apoi celelalte zile sunt dedicate unor vizite la ferme unde, de obicei, se țin degustări de produse locale, se susțin dezbateri cu fermierii, se vorbește despre viitorul lor, al fermelor sustenabile și, evident, se vorbește despre suveranitatea alimentară.
Și cum nicio vizită în Sibiu nu se poate termina fără un brunch, duminica are loc, de obicei, brunch-ul de rămas bun. Brunch-urile sibiene se întâmplă prin curțile unor gazde harnice, dar foarte curajoase, mai ales curajoase. De obicei e greu să faci de mâncare pentru o trupă serioasă de bucătari, fiecare cu pretențiile și ideile lui. Dar ce pot să vă asigur e că în fiecare an am fost dați pe spate de mâncărurile găsite în gospodării și, mai degrabă, noi am fost cei ce am plecat cu lucruri noi învățate de la gazdele săsoaice.
Sigur că, pentru o masă critică, tipul acesta de eveniment are cumva un iz hipsteresc; cam orice întâmplare de genul ăsta, adică de nișă, este catalogată astfel, dar după cum ziceam, e ceva de neratat. Pentru cei ce doresc să participe la eveniment, nu trebuie să facă altceva decât să intre pe pagina lor de facebook și de acolo sunt ghidați în cel mai profesionist mod posibil.
Participați la cât mai multe astfel de evenimente, e important! Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a emisiunii Felia de Cluj.
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.