Cum se prepară cel mai bun bulion din roșii de casă – o rețetă din Ardeal [AUDIO]
De săptămâna aceasta s-a început. Plantele au ajuns la o maturitate mai mare şi încep să mai facă şi roşii cu defect. Şi atunci putem să coborâm un pic preţul, iar oamenii îşi permit pentru suc. Lumea a început să aprecieze din ce în ce mai mult roşia de casă, e singura care se pretează pentru suc. Are o coajă foarte subţire, aproape că nu se aruncă nimic. Cea roz aproape că nu are nici cotor. Dacă se lasă bine la copt, iese un suc extraordinar.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 august 2020, 06:00 / actualizat: 28 august 2020, 8:04
Florentin Bodiu, legumicultor din satul Dumitra, vinde roşiile pentru bulion cu 3 lei:
Cu tot cu gaz sau ce foloseşte gospodina, iese pe la 4-5 lei litrul. Dar nu preţul contează pentru o gospodină, ci să-şi facă pentru iarnă produsele ei proaspete, din zonă.
Am întrebat o gospodină din Bistriţa cum prepară bulionul:
Roşiile le dau pe maşină, apoi le pun la fiert. Le pun un pumn de zahăr şi tot atâta sare. Le fierb până când nu mai au spumă deasupra. După aceea le torn în sticle.
Ioan Simionca, legumicultor din Monor, spune că aceasta este perioada optimă din an pentru pregătit sucul de roşii:
Sucul de roşii ar trebui să se facă în august sau în prima jumătate a lui septembrie. O roşie mare, de 600-800 g, dacă nu are soare să ştiţi că nu va avea acelaşi gust.
Cristiana Sabău (RRA) / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.