Efectul schimbărilor climatice asupra gustului berii
Cercetători din SUA avertizează despre un alt efect neaşteptat al schimbărilor climatice. Potrivit autorilor studiului de la Universitatea din Carolina de Nord, din cauza încălzirii globale, condiţiile pentru creşterea hameiului se vor schimba, ceea ce va duce la modificarea gustului berii.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 august 2020, 12:00
Cercetători din SUA avertizează despre un alt efect neaşteptat al schimbărilor climatice. Potrivit autorilor studiului de la Universitatea din Carolina de Nord, din cauza încălzirii globale, condiţiile pentru creşterea hameiului se vor schimba, ceea ce va duce la modificarea gustului berii.
Încălzirea globală afectează gustul berii
Specialiştii conduşi de Colleen Doherty studiază stresul plantelor, a căror creştere normală depinde de o serie de factori. În urma încălzirii globale, nopţile vor deveni mai calde, primăvara va veni mai devreme, iar secetele vor fi mai frecvente, explică specialistul. Toate acestea perturbă „chimia” internă a plantelor şi afectează în final gustul. Pentru comparaţie, cercetătorul citează termenul „terroir” din agricultură, descriind dependenţa gustului vinului, uleiului de măsline, brânzei, cafelei sau ceaiului de condiţiile în care plantele cresc sau de păşunile pe care pasc animalele. Primăvara timpurie oferă mai multe şanse dăunătorilor, iar nopţile dezorientează plantele, provocând efecte similare diferenţei de fus orar pentru om.
Drept urmare, planta nu se poate sincroniza cu mediul, gustul produsului final se modifică şi nu mai este atât de bun. Deşi clima Pământului s-a schimbat şi înainte, modificarea temperaturii a fost mult mai lentă şi a oferit speciilor şansa de a se adapta la noile condiţii, susţine Colleen Doherty.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.