La ce a servit iniţial ketchupul?
Roşiile proaspete au într-adevăr multe vitamine. Pe de altă parte ketchupul, în care pasta de legume e amestecată cu mult zahăr, e printre cele mai nesănătoase sosuri din lume. E ironic aşadar că acest produs a apărut iniţial pe piaţă ca medicament.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 august 2020, 12:00 / actualizat: 31 august 2020, 14:05
Roşiile proaspete au într-adevăr multe vitamine. Pe de altă parte ketchupul, în care pasta de legume e amestecată cu mult zahăr, e printre cele mai nesănătoase sosuri din lume. E ironic aşadar că acest produs a apărut iniţial pe piaţă ca medicament.
Ketchupul a fost creat de un oarecare dr. John Cooke Bennet, care, fără să fi avut vreo dovadă în sensul acesta, afirma că produsul său vindecă problemele digestive şi reumatismul. Se întâmpla în 1834. E drept, concentratul său din roşii se găsea sub formă de tablete, nu sub forma sosului în care ne înecăm cartofii prăjiţi. Ca orice produs de succes, tabletele ketchup au început în curând să fie falsificate: chiar au apărut versiuni care nu conţineau deloc roşii.
În doar câţiva ani a dispărut încrederea în puterile vindecătoare ale ketchupului, dar nu a scăzut şi popularitatea produsului: în 97% din locuinţele din statele unite există câte-o sticlă din sosul roşu.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.