Dacă e toamnă, e silvoiţă! [AUDIO]
Dacă e toamnă, e silvoiţă! Produsul autentic nu conţine zahăr, gustul său nu este alterat cu ingrediente artificiale.
Articol editat de cristina.rusu, 3 septembrie 2020, 06:00 / actualizat: 3 septembrie 2020, 8:08
Dacă e toamnă, e silvoiţă! Produsul autentic nu conţine zahăr, gustul său nu este alterat cu ingrediente artificiale.
E nevoie doar de prune bistriţe de cea mai bună calitate, care în Sălaj sunt tot mai puţine.
Adrian Lungu a participat, la Crasna, la o demonstraţie de preparat silvoiţa, sub supravegherea unei gospodine:
Aici avem un soi de prune bistriţe, care conţine foarte mult zahăr. Nu trebuie absolut nimic în plus: se curăţă de sâmburi, se macină şi se pune în ceaun timp de vreo 6 ore, la foc mic.
Trebuie să învârtim ore în şir în căldarea cu prune, spune şi maestrul bucătar Mircea Groza:
Socăciţele pe care le cunosc de ani de zile, care în fiecare toamnă se ocupă de silvoiţă, au ambiţia să o facă precum înainte: nu pun zahăr, stau cu toată comunitatea de pe uliţa lor şi dezghioacă prunele. Până seara vor tot învârti. Dacă e o căldare foarte mare, silvoiţa va fierbe chiar şi 20 de ore. Silvoiţa e un concentrat de prune care nici nu se alterează: ţăranii o pun într-o oală de lut, care se pune în cămară, la rece. Va face o pojghiţă pe deasupra, dar nu se alterează deloc.
Păstrată la rece, silvoiţa rezistă ani de zile, pentru a fi mâncată pe pâine sau în cornuleţe.
Adrian Lungu (RRA) / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.