Ascultă Radio România Cluj Live

La Sibiu începe Transilvania Gastronomică [AUDIO]

Foto: facebook Transilvania Gastronomică

Între 4 şi 6 septembrie se va desfăşura la Sibiu, pentru al 6-lea an consecutiv, festivalul Transilvania Gastronomică.

La Sibiu începe Transilvania Gastronomică [AUDIO]
Foto: Foto: facebook Transilvania Gastronomică

Articol editat de cristina.rusu, 4 septembrie 2020, 06:00 / actualizat: 4 septembrie 2020, 9:02

Între 4 şi 6 septembrie se va desfăşura la Sibiu, pentru al 6-lea an consecutiv, festivalul Transilvania Gastronomică.

În acest an organizatorii pregătesc 12 ateliere doar despre pâine şi patiserie. Atelierele se vor desfăşura sub sloganul ”cernem făina, frământăm aluatul, coacem, gustăm, ne plimbăm si învătăm împreună„.

Doina Borgovan a obţinut toate detaliile de la Cristian Cismaru, reprezentantul Asociaţiei My Transylvania, organizatorul festivalului:

Cristian Cismaru: Noi ne plimbam prin sate foarte mult promovând produsele locale, dar când venea toamna nu mai puteai să stai aşa de mult pe afară, ceea ce era un mic impas. Ne-am gândit că următorul pas e să aducem produsele şi producătorii în oraş. Ne-am dat seama că foarte multe restaurante nu lucrau încă cu ingrediente locale şi ne-am propus să facem conexiunea dintre restaurante şi cei care produc ingredientele. Aşa a apărut Transilvania Gastronomică.

Cu timpul ne-am dat seama că acest festival ar putea avea un rol educativ, îndemnându-i pe tinerii bucătari să cunoască specificul zonei noastre, să cunoască sezonalitatea, modurile tradiţionale de preparare, încât să adapteze bucătăria din restaurantul lor la specificul Transilvaniei.

Doina Borgovan: Anul acesta va fi despre pâine şi produsele de patiserie. Cum se realizează evenimentele?

Cristian Cismaru: Vom avea un atelier de învăţare, de exemplu unul în care cineva care coace pâine îi va învăţa pe bucătari cum face acest lucru. Mai avem atelier despre aluatul de maia, despre sortimente antice de făină, despre specialităţi de patiserie din sate. Vom mai avea şi o excursie în teritoriu, în care le explicăm oamenilor care sunt specificităţile geografice şi producătorii tradiţionali, îi învăţăm cum să includă în meniuri toată influenţa aceasta a teritoriului. Pe lângă tema principală, în fiecare an sărbătorim una din cele 7 influenţe mari din bucătăria transilvăneană, iar anul acesta vorbim de bucătăria săsească.

Doina Borgovan: Unde se desfăşoară atelierele de învăţare şi cum se poate participa?

Cristian Cismaru: Anul acesta se desfăşoară în centrul oraşului Sibiu, în ceea ce se numeşte „oraşul de jos”. Participarea se face prin înscriere. Cei care doresc să participe la excursiile în teren ne pot trimite un e-mail sau un mesaj pe Facebook.

 

Doina Borgovan / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Istoria povestită de Generația Z
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca
Despre oameni şi pantofi: de vorbă cu unul dintre ultimii pantofari din Cluj-Napoca
Reportaje miercuri, 23 octombrie 2024, 14:04

Despre oameni şi pantofi: de vorbă cu unul dintre ultimii pantofari din Cluj-Napoca

Pantofii sunt ca oamenii: dacă le acorzi atenţie şi respect, te vor respecta şi ei, spune Lazăr Vasile, unul dintre foarte puţinii pantofari...

Despre oameni şi pantofi: de vorbă cu unul dintre ultimii pantofari din Cluj-Napoca
Reportaje marți, 22 octombrie 2024, 15:11

Trăiește clipa!, ne îndeamnă expoziția (On)Cool Art | FOTO

A cincea ediție a expoziției de fotografie (On)Cool Art aduce, ca de obicei, body painting pe cicatrici oncologice. Și, tot ca de obicei, aduce...

Trăiește clipa!, ne îndeamnă expoziția (On)Cool Art | FOTO
Reportaje duminică, 20 octombrie 2024, 11:34

Peștera Vântului, destinația perfectă pentru o aventură în adâncurile Pământului

Peștera Vântului, cea mai lungă peșteră din România, se află în Munții Pădurea Craiului, în vecinătatea localității Șuncuiuș. La doi...

Peștera Vântului, destinația perfectă pentru o aventură în adâncurile Pământului
Reportaje joi, 17 octombrie 2024, 10:25

Teatru fără lumină: Cenuşăreasa din pădurea adormită şi cei trei purceluşi

Nimeni nu ştie exact cum ar trebui să arate un spectacol de teatru pentru nevăzători. Nu ne referim la teatrul radiofonic, unde imaginea mentală...

Teatru fără lumină: Cenuşăreasa din pădurea adormită şi cei trei purceluşi
Reportaje marți, 15 octombrie 2024, 12:48

300 de copii din medii defavorizate vor avea ghetuțe noi

300 de copii proveniți din medii defavorizate vor avea ghetuțe noi, cu care să treacă iarna care urmează.   Proiectul este coordonat de...

300 de copii din medii defavorizate vor avea ghetuțe noi