Ascultă Radio România Cluj Live

La Sibiu începe Transilvania Gastronomică [AUDIO]

Foto: facebook Transilvania Gastronomică

Între 4 şi 6 septembrie se va desfăşura la Sibiu, pentru al 6-lea an consecutiv, festivalul Transilvania Gastronomică.

La Sibiu începe Transilvania Gastronomică [AUDIO]
Foto: Foto: facebook Transilvania Gastronomică

Articol editat de cristina.rusu, 4 septembrie 2020, 06:00 / actualizat: 4 septembrie 2020, 9:02

Între 4 şi 6 septembrie se va desfăşura la Sibiu, pentru al 6-lea an consecutiv, festivalul Transilvania Gastronomică.

În acest an organizatorii pregătesc 12 ateliere doar despre pâine şi patiserie. Atelierele se vor desfăşura sub sloganul ”cernem făina, frământăm aluatul, coacem, gustăm, ne plimbăm si învătăm împreună„.

Doina Borgovan a obţinut toate detaliile de la Cristian Cismaru, reprezentantul Asociaţiei My Transylvania, organizatorul festivalului:

Cristian Cismaru: Noi ne plimbam prin sate foarte mult promovând produsele locale, dar când venea toamna nu mai puteai să stai aşa de mult pe afară, ceea ce era un mic impas. Ne-am gândit că următorul pas e să aducem produsele şi producătorii în oraş. Ne-am dat seama că foarte multe restaurante nu lucrau încă cu ingrediente locale şi ne-am propus să facem conexiunea dintre restaurante şi cei care produc ingredientele. Aşa a apărut Transilvania Gastronomică.

Cu timpul ne-am dat seama că acest festival ar putea avea un rol educativ, îndemnându-i pe tinerii bucătari să cunoască specificul zonei noastre, să cunoască sezonalitatea, modurile tradiţionale de preparare, încât să adapteze bucătăria din restaurantul lor la specificul Transilvaniei.

Doina Borgovan: Anul acesta va fi despre pâine şi produsele de patiserie. Cum se realizează evenimentele?

Cristian Cismaru: Vom avea un atelier de învăţare, de exemplu unul în care cineva care coace pâine îi va învăţa pe bucătari cum face acest lucru. Mai avem atelier despre aluatul de maia, despre sortimente antice de făină, despre specialităţi de patiserie din sate. Vom mai avea şi o excursie în teritoriu, în care le explicăm oamenilor care sunt specificităţile geografice şi producătorii tradiţionali, îi învăţăm cum să includă în meniuri toată influenţa aceasta a teritoriului. Pe lângă tema principală, în fiecare an sărbătorim una din cele 7 influenţe mari din bucătăria transilvăneană, iar anul acesta vorbim de bucătăria săsească.

Doina Borgovan: Unde se desfăşoară atelierele de învăţare şi cum se poate participa?

Cristian Cismaru: Anul acesta se desfăşoară în centrul oraşului Sibiu, în ceea ce se numeşte „oraşul de jos”. Participarea se face prin înscriere. Cei care doresc să participe la excursiile în teren ne pot trimite un e-mail sau un mesaj pe Facebook.

 

Doina Borgovan / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?
Reportaje marți, 11 martie 2025, 11:47

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?

Isteria asta nu vine de azi, de ieri, ci s-a acumulat în timp. Sunt multe probleme legate de felul în care funcționează politica și...

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?
Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor
Reportaje duminică, 9 martie 2025, 00:00

Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor

Septimiu Bizo este medic stomatolog de profesie, însă pasiunea lui pentru fotografie și animale sălbatice l-a purtat pe aproape toate...

Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor
8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!

Ce-ar fi această minunată sărbătoare de celebrare e eternului feminin, 8 Martie, fără declarațiile de admirație, apreciere și respect venite...

8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!
Binele există, „Alături de tine”
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

Binele există, „Alături de tine”

„Te iubesc, mamă” spune Lia Rusu în fiecare an, de 8 Martie, de patru ani încoace, printr-o campanie în care oferă cadouri mamelor...

Binele există, „Alături de tine”
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

La mulți ani, mama!

Ce cadouri le mai fac copiii mamelor? Și cum se înțeleg cu ele? Dar mamele ce cadouri le-au făcut copiilor?   Aflăm de la câțiva dintre...

La mulți ani, mama!
Reportaje marți, 25 februarie 2025, 13:43

Dumitru Prunariu și misiunile sale terestre

După misiunea de explorare a spațiului cosmic, Dumitru Prunariu a descoperit alte misiuni în care să-și pună la bătaie talentul și inima....

Dumitru Prunariu și misiunile sale terestre
Reportaje luni, 24 februarie 2025, 00:00

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi

Dragobetele este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. În anumite...

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi
Reportaje duminică, 23 februarie 2025, 00:00

Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO

Castelul Bánffy din Bonţida  e o prezenţă încăpăţânată din vremuri apuse, un trup de piatră ce a îndurat focul, uitarea şi lăcomia. A...

Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO