Între 4 şi 6 septembrie se va desfăşura la Sibiu, pentru al 6-lea an consecutiv, festivalul Transilvania Gastronomică.
Articol editat de cristina.rusu,
4 septembrie 2020, 06:00 / actualizat: 4 septembrie 2020, 9:02
Între 4 şi 6 septembrie se va desfăşura la Sibiu, pentru al 6-lea an consecutiv, festivalul Transilvania Gastronomică.
În acest an organizatorii pregătesc 12 ateliere doar despre pâine şi patiserie. Atelierele se vor desfăşura sub sloganul ”cernem făina, frământăm aluatul, coacem, gustăm, ne plimbăm si învătăm împreună„.
Doina Borgovan a obţinut toate detaliile de la Cristian Cismaru, reprezentantul Asociaţiei My Transylvania, organizatorul festivalului:
Cristian Cismaru: Noi ne plimbam prin sate foarte mult promovând produsele locale, dar când venea toamna nu mai puteai să stai aşa de mult pe afară, ceea ce era un mic impas. Ne-am gândit că următorul pas e să aducem produsele şi producătorii în oraş. Ne-am dat seama că foarte multe restaurante nu lucrau încă cu ingrediente locale şi ne-am propus să facem conexiunea dintre restaurante şi cei care produc ingredientele. Aşa a apărut Transilvania Gastronomică.
Cu timpul ne-am dat seama că acest festival ar putea avea un rol educativ, îndemnându-i pe tinerii bucătari să cunoască specificul zonei noastre, să cunoască sezonalitatea, modurile tradiţionale de preparare, încât să adapteze bucătăria din restaurantul lor la specificul Transilvaniei.
Doina Borgovan: Anul acesta va fi despre pâine şi produsele de patiserie. Cum se realizează evenimentele?
Cristian Cismaru: Vom avea un atelier de învăţare, de exemplu unul în care cineva care coace pâine îi va învăţa pe bucătari cum face acest lucru. Mai avem atelier despre aluatul de maia, despre sortimente antice de făină, despre specialităţi de patiserie din sate. Vom mai avea şi o excursie în teritoriu, în care le explicăm oamenilor care sunt specificităţile geografice şi producătorii tradiţionali, îi învăţăm cum să includă în meniuri toată influenţa aceasta a teritoriului. Pe lângă tema principală, în fiecare an sărbătorim una din cele 7 influenţe mari din bucătăria transilvăneană, iar anul acesta vorbim de bucătăria săsească.
Doina Borgovan: Unde se desfăşoară atelierele de învăţare şi cum se poate participa?
Cristian Cismaru: Anul acesta se desfăşoară în centrul oraşului Sibiu, în ceea ce se numeşte „oraşul de jos”. Participarea se face prin înscriere. Cei care doresc să participe la excursiile în teren ne pot trimite un e-mail sau un mesaj pe Facebook.
Doina Borgovan / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.