Porția de sănătate: Vitamina E
Alături de vitamina C este considerată cel mai important supliment de vitamine, acest lucru fiind justificat de puterea mare antioxidantă. Studii recente demonstrează faptul că administrarea suplimentelor cu vitamina E poate reduce semnificativ costurile din sistemul de sănătate.
Joacă un rol important în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, canceroase și degenerative.
Articol editat de cristina.rusu, 5 septembrie 2020, 06:00 / actualizat: 7 septembrie 2020, 11:32
Beneficiile potențiale includ capacitățile de prevenire a cancerului, reducerea colesterolului și a inflamațiilor, protejarea sistemului nervos, contracararea demenței și a bolii Alzheimer.
Vitamina E poate încetini procesele de îmbătrânire, astfel prelungind durata de viață celulară si a organelor.
Conferă un aspect tineresc. Mărește rezistența organismului, furnizând cantități sporite de oxigen. Conlucrează cu vitamina A, protejând plămânii de poluarea atmosferică.
Preîntâmpină formarea cheagurilor de sânge și ajută la dizolvarea lor. Atenuează starea de extenuare. Împiedică formarea cicatricilor atunci când este folosită extern. Accelerează vindecarea rănilor provocate chiar și de arsuri. Are ușor efect diuretic și hipotensiv. Ajută la prevenirea avorturilor. Scade riscul de apariție a ischemiilor.
O pondere considerabilă a beneficiarilor vitaminei E o reprezintă capacitatea sa anticanceroasă . Există numeroase dovezi în susținerea acestei idei, precum și în acțiunea sinergicä în combinație cu seleniul.
O parte dintre beneficii poate fi datorată capacității sale de a împiedica oxidarea vitaminelor A și C.
Funcții și utilizări noi ale vitaminei E sunt descoperite în permanență. A fost evidențiată în reducerea necesarului insulinic la bolnavii de diabet și în studiile legate de cataractă.
Simptomele lipsei de vitamina E sunt: scăderea numărului de globule roșii, degenerescență maculară, anemie și tulburări de reproducere, disfuncționalități neurologice, fragilitatea capilarelor.
Surse naturale de vitamina E sunt: germeni de grâu, soia, ulei vegetal, nuci, varză de Bruxelles, verdețuri, spanac, cereale integrale, ouă. Uleiurile vegetale, mai ales cele extravirgine, reprezintă o sursă bogată de vitamina E. Semințele de bumbac, porumbul, soia, floarea-soarelui, au concentrații foarte mari de vitamina E.
Cantități scăzute sunt găsite în toate gramineele, vegetale cu frunze verde-închis și legume. Alimentele de origine animală conțin o cantitate scăzută de vitamina E.
Doza zilnică necesară pentru adulți este 8-10 UI . O cantitate de 60 -70% din doza zilnică este eliminată prin scaun. Spre deosebire de celelalte vitamine liposolubile, tocoferolul rămâne în organism o perioadă scurtă de timp.
Ca supliment alimentar este disponibilă sub formă de capsule uleioase.
Nu sunt evidențiate efecte toxice ale acestei substanțe în literatura de specialitate.
Inamicii vitaminei E sunt : căldura, oxigenul, temperaturile de ingheț, tehnicile de prelucrare alimentară, fierul, clorul.
Dacă consumați în exces grăsimi saturate, aveți nevoie de suplimente cu vitamina E. Dacă înghițiți orice medicament pe bază de sulfat feros ,trebuie să țineți cont de aportul vitaminei E. Femeilor aflate în perioada de menuopauză le recomand doze crescute de vitamina E.
O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de nutrienți .
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.