Studiu: „Back to School Post-Covid” [AUDIO]
Care sunt opiniile părinţilor şi concluziile acestui studiu, a aflat Doina Borgovan de la Alina Crăciunescu, cercetător ştiintific în cadrul Unităţii de Cercetare în Educaţie a Ministerului Educaţiei:
Articol editat de cristina.rusu, 6 septembrie 2020, 06:00 / actualizat: 6 septembrie 2020, 9:04
Alina Crăciunescu: Potrivit studiului, peste jumătate din părinţii chestionaţi îşi doresc revenirea la cursurile faţă în faţă, cu îngrijorarea că elevii nu vor putea respecta regulile de distanţare fizică şi de igienă, dar şi de faptul că unii părinţi şi-ar putea trimite copiii la şcoală prezentând anumite simptome de boală. Aproape 31% dintre părinţi optează pentru cursurile mixte – acasă şi la şcoală -, în special pentru elevii din ciclurile gimnazial şi liceal, precum şi pentru cei care locuiesc în oraşele mari şi foarte mari ale ţării. Doar 14% dintre părinţi optează pentru cursuri exclusiv la distanţă.
Părinţii sunt îngrijoraţi de felul în care pot fi afectaţi copiii din cauza lipsei socializării, a timpului petrecut în faţa calculatorului, dar şi de calitatea slabă a învăţării. Aceştia s-au focalizat pe dificultatea asimilării informaţiilor predate în cadrul cursurilor la distanţă şi pe faptul că elevilor le lipseşte concentrarea, neavând un program clar, o anumită rutină de învăţare în cazul cursurilor online.
Doina Borgovan: În ce perioadă s-a desfăşurat acest studiu?
Alina Crăciunescu: În perioada 27 iulie – 3 august.
Doina Borgovan: Ce zone au fost atinse?
Alina Crăciunescu: Toate zonele rezidenţiale, atât din mediul rural cât şi din mediul urban, atât din mediul urban mare cât şi din mediul urban mic. La studiu au răspuns părinţi care au cel puţin un copil înscris în sistemul de învăţământ în anul şcolar 2020-2021.
Doina Borgovan: În ce măsură acest studiu va fi de ajutor Ministerului Educaţiei pentru a lua o decizie cu privire la felul în care se va derula anul şcolar?
Alina Crăciunescu: Orice studiu realizat face o radiografie asupra unei situaţii la un moment dat. Aceste opinii ale părinţilor, respectiv îngrijorările lor, sunt utile în luarea oricărei decizii, atât la nivelul administraţiei locale cât şi la nivel central.
Doina Borgovan: Unde putem găsi acest studiu dacă dorim să-l consultăm?
Alina Crăciunescu: Studiul a fost publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi pe pagina de Facebook a Unităţii de Cercetare în Educaţie, precum şi pe site-urile acestora.
Doina Borgovan / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.