Clujul va avea cel mai modern centru de transplant din țară
O asociere internațională coordonată de firma de arhitectură Dico&Țigănaș va proiecta Centrul Integrat de Transplant din Cluj. Proiectul urmează să fie realizat pe un teren viran, aflat între străzile Victor Babeș și Hașdeu.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 7 septembrie 2020, 17:25 / actualizat: 9 septembrie 2020, 21:50
Centrul de transplant va avea săli de operații, saloane pentru pacienți, un corp pentru consultul periodic al persoanelor transplantate, spații pentru studenți dar și o generoasă zonă verde destinată în principal relaxării pacienților.
Reprezentantul firmei câștigătoare, arhitectul Alexandrina Kiss, a dezvăluit că cea mai mare provocare a fost includerea unei clădiri de secol XXI într-un ansamblu arhitectural creat la sfârșitul secolului al XIX-lea:
În primul rând ne-am relaționat foarte mult cu amprenta clădirilor existente din celelalte terase ale clinicilor, care sunt un obiect foarte important în orașul nostru și, prin asta, am încercat să facem un volum cu un impact cât mai redus asupra clădirilor din jur, dar, în același timp, să încerce să preia foarte multe alinieri, să respecte foarte mult circulația.
Centrul Integrat de Transplant din Cluj va fi construit pe o parcelă de 7000 de metri pătrați, situată între cele mai importante spitale din Cluj-Napoca. Prin tema de proiectare s-a cerut crearea unui ansamblu spitalicesc pentru patru feluri de transplant care vor fi realizate aici: de cord, renal, de ficat și pulmon.
Juriul care a ales proiectul câștigător a fost format atât din arhitecți cât și din medici de la prestigioase centre de transplant din Europa.
Președintele juriului, arhitectul englez de origine română Oana Gavrilescu, arată că în stabilirea proiectului câștigător s-a ținut cont atât de modul în care clădirea a fost integrată în această zonă istorică, cât și de funcțiunile medicale pe care le oferă:
Proiectul câștigător a demonstrat clar că echipa este capabilă să răspundă tuturor factorilor foarte complecși care concură la crearea acestei teme de proiect, pentru că avem de-a face cu una dintre cele mai complicate, dacă nu cea mai complicată, temă de spital, cea de spital de transplant, iar în același timp proiectul este situat într-un ansamblu monument istoric, ceea ce creează încă pe atât dificultăți în relație cu tema proiectului.
Construcția Centrului de Transplant este o investiție care va fi suportată de Consiliul Județean Cluj și se va întinde pe o perioadă de cinci ani.
Președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania, Daniela Maier, arată că lucrarea va fi una dintre cele mai importante investiții ale Clujului, în condițiile în care numai partea de proiectare costă 3.250.000 de euro:
Este emoționant faptul că se propune un centru de transplant în inima Clujului. Este, în egală măsură, și simbolic acest lucru. Dincolo de toate, această mică metaforă ascunde foarte multe detalii care au făcut ca tema de concurs să fie una foarte grea. Toate echipele care au participat au fost obligate să aibă un grup pluridisciplinar, care să includă specialiști în mai multe domenii. E în general o provocare, pornind chiar de la simpla locație, lângă un ansamblu de clinici de secol XIX, făcut pe plan prestabilit la Viena, monument istoric, care are nevoie de o anumită prezența, de o anumită elegantă, în orice intervenție arhitecturală.
La Concursul internațional de soluții organizat de Consiliul Județean Cluj s-au înscris 44 de firme de arhitectură, atât din România, cât și din țări membre ale Uniunii Europene.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.