8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului
Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos, conform credinței creștine, s-a născut în urma unei minuni. Părinții săi, Ioachim și Ana, ajunseseră la o vârstă înaintată la care, firesc ,nu mai puteau procrea.
Articol editat de Andreea Leonid, 8 septembrie 2020, 06:00 / actualizat: 8 septembrie 2020, 8:22
Tradiția spune că aveau 50 de ani de când se căsătoriseră. În urma rugăciunilor, însă, Dumnezeu a făcut un miracol. Ana a născut la bătrânețe o pruncă pe care au numit-o Maria. Este persoana care avea să fie mama lui Mesia, Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu făcut om pentru mântuirea lumii.
În creștinism, Fecioara Maria este omul care a ajuns la cel mai înalt grad de sfințenie. De aceea se bucură de cea mai mare cinste în rândul sfinților.
Spre deosebire de ceilalţi sfinţi, care sunt sărbătoriţi doar în ziua când au murit, Maica Domnului are patru sărbători mari, în calendarul creştin: Naşterea, Intrarea în templu, Buna vestire şi Adormirea.
Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este prăznuită în Biserica Ortodoxă, în 8 septembrie. Este, de altfel, cea dintâi mare sărbătoare din anul bisericesc, care a început în 1 septembrie.
Peste 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, de Sfânta Maria.
La femei, cel mai frecvent nume este Maria purtat de 1.473.000, iar la bărbaţi, Marian purtat de 319.000 de oameni.
Vom spune “La mulți ani!” și celor care poartă prenumele Mara, Marilena, Marina, Marusia, Mia și Mioara.
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.