Alimentele supraprocesate contribuie la îmbătrânirea biologică
În acest scop, experţii de la Universitatea din Navarra au studiat lungimea telomerilor – un marker biologic al îmbătrânirii, la 886 de spanioli cu vârsta peste 55 de ani, ţinând cont de consumul zilnic de alimente procesate.
Articol editat de cristina.rusu, 8 septembrie 2020, 12:00
Pe baza rezultatelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că o dietă bogată în alimente procesate duce la o îmbătrânire celulară mai rapidă. Subiecţii au furnizat probe de salivă pentru analize genetice şi şi-au descris dieta zilnică. Studiile au corelat aceste alimente supraprelucrate, care sunt de obicei prea grase, prea dulci şi sărate, cu boli precum obezitatea, hipertensiunea, diabetul şi diferite tipuri de cancer.
Persoanele care consumă mai mult de trei porţii de alimente procesate pe zi prezintă un risc dublu de scurtare a telomerilor, comparativ cu persoanele care le includ rar în dieta lor, potrivit unui studiu publicat la o conferinţă online despre obezitate (ECOICO 2020).
Telomerii sunt structuri de protecţie care păstrează stabilitatea şi integritatea moştenirii noastre genetice şi, prin urmare, a ADN-ului necesar funcţionării fiecărei celule din corp. Cu vârsta, telomerii devin mai scurţi. Lungimea lor este considerată un marker al vârstei biologice la nivel celular.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.