DSP a finalizat centralizarea cazurilor de coronavirus de la nivelul județului Cluj
Toate cele șase localități urbane au sub o îmbolnăvire la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că aici școala poate începe cu elevii în bănci.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 8 septembrie 2020, 11:52 / actualizat: 11 septembrie 2020, 12:25
Zonele roșii, unde incidența îmbolnăvirilor depășește 3 persoane la mia de locuitori, sunt în câteva localități aflate în Aghiresu, respectiv în zona comunelor Aluniș – Cornești – Iclod.
Prefectul Mircea Abrudean precizează că Direcția de Sănătate Publică a finalizat centralizarea cazurilor de Coronavirus de la nivelul județului Cluj:
Rata cumulată a incidenței cazurilor pozitive la mia de locuitori în județul Cluj, în acest moment, este de 0,41, deci mult sub procentul de unu la mie, după care se calculează anumiți indicatori, astfel că vom începe anul școlar, în marea majoritate a școlilor, pe scenariul 1, așa cum vor propune școlile.
Chiar dacă în majoritatea localităților din județ școala poate începe în condiții normale, consiliile de administrație ale unităților de învățământ vor decide cum urmează să învețe copiii. Propunerile urmează să fie înaintate Inspectoratului Școlar și ulterior vor fi aprobate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
Prefectul Mircea Abrudean spune că în ultima săptămână au avut loc întâlniri cu primarii și directorii de școli din întreg județul:
Am avut întâlniri zonale în Huedin, Turda, Dej, Gherla, Câmpia Turzii și Cluj-Napoca cu directorii de unități de învățământ și cu primarii din zonele arondate. Scopul acestor întâlniri a fost de a avea o discuție cu privire la provocarea majoră care ne așteaptă, și anume începerea anului școlar. Le-am transmis directorilor de școli că, în discuțiile pe care le vor avea în consiliile de administrație cu privire la scenariile pe care le vor urma, să aibă o consultare cât mai strânsă cu părinții, pentru că este o perioadă sensibilă și părinții sunt, evident, îngrijorați, poate chiar panicați, cu privire la ceea ce urmează să se întâmple.”
La Cluj-Napoca, de exemplu, cu toate că situația epidemiologică permite întoarcerea tuturor elevilor în bănci, școala va începe în majoritatea unităților de învățământ în sistem hibrid. În această variantă, o parte dintre copii vin la școală iar cealaltă parte asistă la cursuri de acasă, după care se face rotația. Excepție fac elevii din clasele mici și cei din anii terminali, pentru care școala va începe în sistem normal. Decizia a fost luată în primul rând din cauză că sălile de clasă nu sunt suficient de mari pentru a permite măsuri de distanțare fizică între copii.
Prefectul Mircea Abrudean spune că până în 10 septembrie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență trebuie să aprobe propunerile de începere a școlii făcute de fiecare unitate de învățământ în parte:
Din punctul nostru de vedere, așa cum arată lucrurile, considerăm că școlile din județul Cluj sunt pregătite, în mare parte, să înceapă anul școlar, sigur după scenariile pe care le vor propune în consiliile de administrație, mai apoi către Inspectoratul Școlar Județean și, în final, vor veni pentru aprobare la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în funcție de situația epidemiologică de la data de 7 septembrie, așa cum prevede procedura în acest moment.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.