Radio Cluj…la modă: Designerul lunii Elsa Schiaparelli
Chiar dacă numele vă este cunoscut datorită brandului actual Schiaparelli, revitalizat abia în anul 2014, după 60 de ani de la închiderea sa din 1954, creația și viața ilustrei creatoare rămâne într-o zonă de umbră raportat, de pildă, la cea a lui Coco Chanel.
Articol editat de cristina.rusu, 10 septembrie 2020, 06:00 / actualizat: 10 septembrie 2020, 7:02
Contemporane și rivale, mai degrabă din perspectiva ultimei, ele au fost cele care au grevat puternic, din punct de vedere stilistic, perioada de dinaintea celui de-al doilea război mondial.
Elsa Schiaparelli s-a născut la Roma, în data de 10 septembrie 1890, într-o familie prestigioasă dintr-o mamă aristocrată și un tată erudit, specializat pe civilizația Orientului. Acest fundal avea să-i servească lui Schiap, cum îi plăcea creatoarei să i se spună, pentru punerea în scenă a propriei vieți artistice.
Pentru că, spre deosebire de alți creatori celebri, creația Elsei Schiaparelli beneficiază de caracteristici îndestulătoare pentru a fi înregimentată acolo. Creația sa răspunde cu prisosință eternei interogații dacă moda este sau nu artă.
Este suficient să ne întoarcem în timp ca să vedem amprentele concrete ale pașilor săi stilistici în lumea modei.
Lobster Dress, Tears Dress, Shoe Hat, Skeleton Dress, reprezintă doar câteva dintre creațiile sale memorabile, care la vremea respectivă au făcut furori, nu doar pentru demersul de creație ci pentru abordarea îndrăzneață pentru acea epocă.
Schiap era o femeie foarte inteligentă, cu mult umor pe care a reușit să-l strecoare în creațiile sale. Schiap ne șoptește chiar și după trecerea timpului că nu este bine să te iei foarte în serios și cu atât mai puțin în modă.
Ludicul, umorul, recursul la surse de inspirație inedite au făcut din creația sa, plasată în perioada interbelică un mare succes internațional.
Mulți consideră că Elsa Schiaparelli trebuia să activeze mai târziu, fiind înaintea vremurilor sale, demersul său artistic fiind, într-adevăr, considerat drept avangardă, dar transformarea sistemului modei după război și democratizarea modei nu ar fi avut cum să susțină tipul acesta de creație.
Dar, să nu ne pierdem cu firea. Primul mare succes al Elsei Schiaparelli a fost un pulover care se află acum la Victoria and Albert Museum, și a fost donat chiar de creatoare. În 1927 Elsa a creat acest pulover, pe ideea hainelor sport, care începeau să-și facă apariția în moda cotidiană. Puloverul a fost tricotat de mână de o armeancă pe care Elsa o cunoscuse la Paris.
Efectul de trompe l’oeil, sau cu alte cuvinte, cel care îți păcălește ochiul este dat de prezența la răscroitura gâtului a unei cravate, înnodate sub formă de fundă.
Sigur că era doar un efect bine realizat de mâna artizanului dar acest mic obiect de îmbrăcăminte a reprezentat debutul Elsei în lumea modei.
Ea nu deținea o pregătire în acest domeniu dar a fost mereu pasionată de obiecte de îmbrăcăminte frumoase și primul contact cu un designer celebru a fost cel cu Paul Poiret care i-a facut cadou multe dintre creațiile personale.
Ideea deschiderii unui salon de modă axat pe vestimentație sport s-a concretizat iar Schiap a avut grijă să se înconjoare de oameni pricepuți care o puteau sprijini în demersul de creație, fiind permanent deschisă către învățare și inovație.
Nu trebuie trecută cu vederea nici perioada petrecută în atelierul lui Madeleine Vionnet unde a început să-și însușească primele noțiuni tehnice.
Drumul său către modă a fost total diferit de cel al contemporanei sale Coco, Elsa fiind nevoită să se întrețină singură pe ea și fetița sa până la marele succes de public ce avea să apară ulterior.
Dar mai multe, săptămâna viitoare!
Vă las cu binele!
Călina Langa, fashion designer
Foto: A History from the 18th to the 20th Century (Collection from the Kyoto Costume Institute) 2006
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.