Atelierele de croitorie, în criză de clienți
Proprietarii acestor afaceri trec printr-o adevărată criză economică încă de la începutul anului. Persoanele care activează în domeniul textil, fie că sunt proprietari de magazine sau producători se confruntă cu o situaţie dificilă din cauza comenzilor extrem de puţine. Evenimente nu mai sunt aşa că oamenii nu mai investesc în îmbrăcăminte aşa cum o făceau altădată.
Articol editat de cristina.rusu, 11 septembrie 2020, 06:00 / actualizat: 11 septembrie 2020, 8:13
Adrian Pancea este unul dintre cei care au simţit pe propria piele efectele devastatoare ale pandemiei din punct de vedere economic.
Proprietar al unui magazin de îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru bărbaţi, acesta trece printr-o perioadă complicată:
Pandemia a afectat în mare parte toată industria de textile şi ne-a afectat şi pe noi cei care suntem producători sau vânzători de costume. Am fost afectaţi în mod indirect pentru că evenimentele pe care ne bazăm noi deobicei (nunţi, botezuri, cununii, banchete) s-au anulat, restaurantele s-au închis, nu s-au mai putut organiza evenimente cu un număr mare de persoane şi automat clienţii nu au mai avut motiv să investească în ţinute elegante. Vânzările noastre au scăzut cu aproape 75% comparativ cu anul trecut. Spre exemplu sezonul trecut aveam vânzări de aproximativ 100 de costume pe lună, pe când acum vânzările nu depăşesc 20. S-a redus întreaga noastră activitate şi am fost nevoiţi să luăm anumite măsuri pentru a putea supravieţui. Din păcate statul nu ne ajută , iar în oraşe precum Clujul, chiria este mare şi greu de plătit. (Adrian Pancea, proprietarul unui magazin de îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru bărbaţi)
Atelierele de croitorie au înregistrat pierderi uriaşe în ultimele luni. Ovidiu Lădar este un personaj cunoscut în lumea modei pentru bărbaţi. Costumele realizate în atelierul lui de croitorie erau altădată la mare căutare, însă acum, din cauza pandemiei acesta se confruntă cu o mare criză de comenzi:
Am fost nevoiţi să închidem, pandemia ne-a afectat şi pe noi. A fost şi un moment de conştientizare, am realizat că noi cei din domeniul costumelor suntem într-o oarecare măsură dependenţi de evenimentele ceremoniale. Multe dintre ele s-au anulat sau amânat, iar cele care au rămas sunt destul de mici şi oamenii nu mai au disponibilitatea financiară de a investi atât de mult cum o făceau în alte condiţii. Comenzile au scăzut cu 70, poate chiar 80 de procente în ultimele luni. Suferim şi acum, dar suntem cumva încrezători pentru că nunţile care ar fi trebuit să se desfăşoare anul acesta, s-au mutat undeva în viitor. Am pus în calcul şi varianta de vânzare online, însă e puţin mai greu în cazul nostru pentru că facem costume la comandă, după gustul şi măsurile fiecărui client şi îmi e greu să cred că se poate face ceva de calitate la comandă prin online. (Ovidiu Lădar, proprietarul unui atelier de croitorie)
Situaţia critică din domeniu a afectat şi angajaţii atelierelor, mulţi dintre ei fiind concediaţi.
Larisa Hurducaci
Foto: facebook
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.