În Cluj, nevăzătorii vor începe şcoala după scenariul galben [AUDIO]
Vor merge la şcoală în continuare copiii din clasele primare, cei din clasele terminale – a VIII-a şi a XII-a – şi cei cu deficienţe senzoriale multiple, în cazul celor din urmă existând posibilitatea învăţământului online doar la solicitarea părinţilor. Celelalte clase vor fi prezente prin rotaţie în internat.
Articol editat de cristina.rusu, 11 septembrie 2020, 09:39
Ioan Cîmpean, director adjunct al LSDV Cluj:
Ioan Cîmpean: Vom începe şcoala cu măşti, cu distanţare socială, cu dezinfectant, cu bănci aşezate la un metru… şi cu mult optimism.
Andrea Nagy: Este realist să te gândeşti că nevăzătorii în internat vor respecta distanţa?
Ioan Cîmpean: Da, dacă sunt împărţiţi în grupe, iar grupele se distanţează unele de celelalte. Nu vor veni toţi deodată în internat. Va fi un sistem hibrid, prin care unii vin doar o lună la şcoală şi stau 2 săptămâni acasă, iar atunci internatul e încărcat mai puţin. Sunt făcute câteva circuite per clase, astfel încât unele clase să nu se întâlnească cu altele.
Andrea Nagy: Totuşi în internat mai există şi alte locuri unde se pot întâlni, cum ar fi la dormitoare ori în sala de mese.
Ioan Cîmpean: Acum de regulă sunt mai puţini în dormitor (maxim 5 persoane), cu o distanţă de cel puţin 1 m între paturi. La masă sunt împărţiţi pe serii, astfel încât cei din seria mică să nu vină cu cei din seria mare.
Andrea Nagy: În privinţa învăţământului online, mă gândesc că ar putea fi probleme la clasele cu deficienţe senzoriale multiple.
Ioan Cîmpean: La clasele cu deficienţe multiple şi la învăţământul primar oferim învăţământ online doar în cazul în care sunt părinţi care solicită acest lucru din cauza riscului pentru copil (sunt de exemplu copii care au tulburări asociate grave). În rest, noi îi încurajăm să vină la şcoală.
Andrea Nagy: În semestrul trecut aţi lucrat online?
Ioan Cîmpean: Da, copiii au făcut ore online. Fiind şi clase mai mici, s-au putut organiza la început pe What’s-App sau Facebook. Imediat după Paşti am activat platforma educaţională a şcolii. Dar au fost şi cazuri în care nu au avut device-uri ori alte situaţii mai complicate, în care chiar nu s-a putut.
Andrea Nagy: Ce spun părinţii, cât de mult se tem să-şi lase copiii în internat?
Ioan Cîmpean: E un risc, dar sunt mulţi părinţi care sunt încrezători. Sunt mulţi factori care trebuie să fie luaţi în calcul: distanţa faţă de casă, ce afecţiuni are copilul, cât de independent e.
Andrea Nagy: Cum va rămâne cu băile comune?
Ioan Cîmpean: Se dezinfectează mai des, facem un program pentru duşuri. Sunt nişte zone de risc, dar şi când mergi cu autobuzul, practic urci pe aceeaşi uşă cu 100 de alţi oameni.
Andrea Nagy: Dacă vor fi cazuri de coronavirus, se va închide internatul?
Ioan Cîmpean: Nu. Avem o cameră de izolare, unde va rămâne cazul respectiv până se confirmă. Atunci când se confirmă, se face ancheta epidemiologică. Respectând măsurile pe care le-am pus noi la punct, nu ar trebui să se închidă decât în cel mai rău caz o clasă, aşa cum prevede legea. Dacă ar fi 3 cazuri diferite, atunci s-ar închide şcoala.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.