Un restaurant cu o stea Michelin nu oferă pur şi simplu mâncare, ci o adevărată experienţă gastronomică. Dar cine acordă şi cine e eligibil pentru această distincţie?
Articol editat de cristina.rusu,
12 septembrie 2020, 06:00 / actualizat: 12 septembrie 2020, 8:05
Un restaurant cu o stea Michelin nu oferă pur şi simplu mâncare, ci o adevărată experienţă gastronomică. Dar cine acordă şi cine e eligibil pentru această distincţie?
Acum 120 de ani, Edouard şi André Michelin, doi fabricanţi de anvelope, au creat ghidul care le poartă numele. Cartea se distribuia gratuit şi îşi propunea să încurajeze călătoriile cu maşina, conţinând hărţi, sfaturi de schimbare a cauciucurilor şi recomandări de cazare şi masă.
Acordarea unei stele Michelin se face după ce un critic anonim – inspecteur – evaluează restaurantul în funcţie de câteva criterii precum calitatea ingredientelor, tehnica bucătarului, stilul, raportul preţ-calitate şi respectarea standardelor.
Auzim uneori sintagma „bucătar cu o stea Michelin”. În fapt steaua o primeşte restaurantul, chiar dacă cel mai mare merit îi aparţine bucătarului. Dacă bucătarul alege să lucreze pentru un alt restaurant, steaua nu va migra odată cu el.
Un restaurant care a câştigat această distincţie trebuie să se străduiască să-şi menţină standardele ridicate, pentru că stelele Michelin se pot pierde.
Ghidul Michelin nu critică, doar recomandă. Acest lucru înseamnă că opiniile prezentate sunt doar pozitive. Pe de altă parte un restaurant deposedat de steaua Michelin nu va şti niciodată motivul excluderii din ghid.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.