De ce e rupt nasul statuilor egiptene?
Bleiberg, care supervizează colecţia de artefacte egiptene a muzeului, a fost el însuşi surprins când i s-a menţionat pentru prima oară problema nasului: ca arheolog a acceptat că statuile sunt degradate şi le-a vizualizat în mod automat ca şi cum ar fi fost intacte. Chestiunea nasului lipsă l-a făcut să conştientizeze semnele distrugerii deliberate la care artefactele au fost supuse.
Articol editat de cristina.rusu, 12 septembrie 2020, 18:00 / actualizat: 13 septembrie 2020, 8:12
Într-un cuvânt, Bleiberg este de părere că, dincolo de degradarea care poate fi considerată normală, sursa problemei o reprezintă… vandalismul antic. Aceste statui erau foarte importante pentru vechii egipteni, funcţionau ca recipiente ale spiritului celui decedat. Oamenii ar fi putut crede că prin compromiterea integrităţii statuii, spiritul dinăuntru va fi afectat: aşadar dacă statuia nu mai are nas, spiritul nu va mai putea să respire.
Statuile erau un punct de confluenţă între această lume şi supranatural, „locuite” atunci când ritualul a fost înfăptuit corespunzător. Desacralizarea lor distrugea această confluenţă, a spus Bleiberg.
Andrea Nagy
Foto: captură video YouTube
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.