Porția de sănătate: Vitamina K
Este o vitamină solubilă în grăsimi. Există trei tipuri de vitamina K. Dintre acestea K1 și K2 pot fi produse de bacteriile din intestin sau obținute din alimente, iar K3 se obține pe cale sintetică.
Articol editat de cristina.rusu, 12 septembrie 2020, 09:00 / actualizat: 14 septembrie 2020, 11:03
Rolul cel mai important pe care îl are vitamina K este influențarea coagulării sângelui în organism prin formarea protrombinei. Protrombina este convertită în trombină care, la rândul ei, transformă fibrinogenul în fibrină.
Nivelul de vitamina K din organism influențează metabolismul osos și poate influența apariția osteoporozei, adică scăderea densității osoase. Dacă mă refer la influența asupra metabolismului calciului, pot spune că deficiența de vitamina K este legată și de ateroscleroză prin procesul de calcifiere a vaselor sangvine.
Vitamina K este găsită în foarte multe alimente. Lipsa acestei vitamine apare la persoanele cu malabsorție datorată afecțiunilor mucoasei intestinale sau a unei boli hepatice.
Beneficiile imediate ale administrării de vitamina K sunt: acțiunea preventivă împotriva sângerărilor și hemoragiilor interne , micșorarea debitului menstrual, coagularea rapidă a sângelui.
Doza necesară pentru adulți se situează între 65 și 80 mcg.
Vitamina K se găsește într-o gamă variată de alimente. Sursele cele mai bogate sunt: spanac , frunze de nap, brocoli, varză, lucernă, varec.
Varecul sau kelpul este o algă marină deosebit de bogată în vitamine și minerale. Contribuie la refacerea membranei celulare, ajută la buna funcționare a sistemului digestiv, detoxifică organismul și datorită conținutului ridicat de iod, contribuie la buna funcționare a tiroidei.
Lucerna a fost denumită de biologul Frank Borner „marele tămăduitor”, deoarece, conform cercetărilor sale , a găsit în această plantă opt aminoacizi esențiali. În afară de aceste constatări, Borner a demonstrat că fiecare gram de lucernă conține 8000 UI de vitamina A și 20000-80000 UI de vitamina K.
Surse mai mici de vitamina K sunt: gălbenușul de ou, grâul integral, iaurtul , uleiul de sofran, untura de pește.
Deoarece vitamina K se află în mare măsură în alimente, suplimentele sunt necesare numai în cazurile de malabsorție, afecțiuni medicale sau la naștere, pentru prevenirea hemoragiilor în cazul nou-născuților.
Numai forma de K3 a vitaminei este cunoscută ca putând fi toxică. Simptomul asociat supradozei de vitamina K este anemia hemolitică.
Inamicii vitaminei K sunt: radiațiile și razele X , congelarea alimentelor, aspirina, poluarea aerului.
Diareea excesivă poate fi un semn de lipsă a vitaminei K . În acest caz consultați un medic. În afara acestui caz, legumele cu frunze verzi sunt cel mai bun remediu împotriva carenței de vitamina K. Dacă vă curge des sânge din nas, încercați să măriți cantitatea de vitamina K provenită din surse naturale.
Dacă folosiți medicamente anticoagulante, trebuie să știți că vitamina K anulează efectul acestora.
Și în cazul vitaminei K, o alimentație diversificată poate să asigure cantitatea optimă.
Alimentația corectă este una dintre cele mai importante părți ale păstrării stării de bine. Alimentele reprezintă un factor indispensabil organismului uman. Consumul lor zilnic este necesar pentru a satisface necesitățile cotidiene de energie și materie. Rolul lor nutritiv este asigurat de substanțele pe care le conțin, micro și macro nutrienții și anume: proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale, fiecare cu roluri bine definite în organism. Atât consumul exagerat de alimente cât și insuficienta lor și respectiv a substantelor nutritive poate cauza tulburări în organism, boală sau chiar deces.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.