Închisoare pe viaţă pentru asistentul ucigaş din Germania
Curtea Supremă Federală a Germaniei a respins recursul înaintat în 2019 în cazul lui Niels Hogel, iar sentinţa este de acum definitivă. S-a încheiat astfel cel mai răsunător proces pentru crime în serie din istoria de după cel de-al Doilea Război Mondial a Germaniei.
Articol editat de cristina.rusu, 13 septembrie 2020, 10:00
De fiecare dată când tânărul asistent Niels Hogel era de serviciu la terapie intensivă, creştea numărul cazurilor de stop cardiac. Timp de 5 ani însă nimeni nu i-a suspectat implicarea, până când a fost surprins asupra faptului de un alt asistent. Bărbatul, acum în vârstă de 43 de ani, a fost asistent la terapie intensivă între 2000-2005, în cadrul spitalelor din Oldenburg şi Delmenorst. În ambele instituţii a cauzat moartea a zeci de pacienţi, provocându-le stop cardiac prin supradoză de medicamente. Scopul său era ca la resuscitarea pacienţilor să se plaseze în centrul atenţiei, pentru a-şi demonstra profesionalismul.
Până în 2015, când a primit prima sentinţă definitivă, au fost dovedite 2 crime şi 2 tentative de omor, dar la insistenţele familiilor victimelor, corpurile a 134 de pacienţi care au decedat în timpul serviciului lui Niels Hogel au fost exhumate. Este posibil ca numărul victimelor asistentului ucigaş să fie mai apropiat de 200: în cazul celor pentru care familia a optat pentru incinerare nu s-a putut realiza testul care să dovedească supradoza de medicamente. Pentru rudele celor decedaţi incertitudinea a fost partea cea mai grea:
„A fost foarte greu, am trecut prin iad”, spunea în 2019 Frank Brinkers, al cărui tată a fost pacient în grija lui Hogel. Acesta a adăugat că speră într-un răspuns ferm din partea tribunalului.
La ultima audiere din 2019, Hogel a cerut iertare familiilor pentru suferinţele cauzate. Gaby Lubben, unul din avocaţii care au reprezentat familiile victimelor, a declarat că nu crede în sinceritatea asistentului:
„Se preface că are mustrări de conştiinţă pentru a aduna puncte în favoarea sa. Ar fi trebuit să păstreze tăcerea”, spunea Lubben pentru publicaţia Bild. Înainte ca faptele sale să fie dovedite în faţa tribunalului, Hogel a jurat pe viaţa fiicei sale că nu a ucis niciodată pe nimeni.
Puteau sau nu să fie prevenite crimele lui Hogel? Este întrebarea care a divizat opinia publică germană. Procurorii sunt de părere că medicii şi asistenţii din cele două clinici aveau destule indicii privind activitatea acestuia şi ar fi putut acţiona cu o lună înainte de a fi fost surprins asupra faptului. Alţi doi asistenţi şi doi medici urmează să apară în faţa tribunalului pentru a li se stabili responsabilitatea.
Surse: Origo.hu/ Theguardian.com
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.